Спасибі, друже, що ти є

На сцені актової зали Херсонської обласної наукової універсальної бібліотеки імені Олеся Гончара  12 лютого 2017 року правлінням Херсонського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка спільно з відділом краєзнавства обласної книгозбірні було зорганізовано і проведено творчий вечір «Шлях на весну», присвячений творчості Василя Мелещенка.

         Василь Михайлович Мелещенко народився 12 лютого 1947 року у селі Ольгівка Бериславського району на Херсонщині в родині хліборобів. Навчався свого часу у судномеханічному  технікумі, а після служби в Радянській Армії, на філологічному факультеті Херсонського державного педагогічного інституту, після закінчення якого з 1971 року і до сьогодні працює редактором Херсонського обласного телебачення.

Вірші та оповідання, здається він писав завжди: і тоді, коли навчався у Херсонському судомеханічному технікумі, і тоді, коли  навчався на філологічному  факультеті Херсонського державного педагогічного інституту, і коли служив у лавах Радянської армії, і коли працював електрозварювальником на Херсонському комбайновому заводі, і коли їздив на нараду молодих літераторів України, і коли одружився та поповнив родинне гніздов’я донечкою Оксаною.

Його перші книги для малят «Перші кроки» (Київ: Веселка,1973р.), «Прилетіли ластів’ята» (Київ, Веселка, 1975 р.)  та «Хліб від зайця» (Київ: Веселка, 1976 р.) заявили на повний голос про народження самобутнього, ні на кого не схожого, доброзичливого  українського поета, який своїм словом зігріває та виховую малечу. З 1976 року Василя Михайловича Мелещенка як автора цікавих і незаангажованих  видань  зараховують до лав Спілки письменників України. Він поруч із майже щоденними репортажами та авторськими програмами на обласному телебаченні продовжує працювати в царині української літератури. Його книги для дітей «Жайвір» (Київ: Веселка, 1980 р.), «Наш канал» ( Сімферополь: Таврія, 1981 р.), «Капітан» (Херсон: Чиста криниця, 1997 р.) та «Мій малюнок» (Херсон: Просвіта, 2008 р.) продовжують радувати юних краян та здобувають неабияку популярність на теренах смаглявої Таврії.

В незалежній Україні доволі популярними стають пісні на тексти Василя Мелещенка, а також мають неабиякий попит збірки поезій з посвятами для дорослих, а саме: «Спасибі, друзі, що ви є» (Херсон: Просвіта, 1994 р.), «Зустріч із юністю» (Херсон: Штрих, 2002 р.) та «Відкриття душі» (Херсон: Просвіта, 2013 р.). Цими днями побачила світ нова ювілейна збірка вибраних творів Василя Мелещенка «Шлях на весну». Тож  присутні на творчому вечорі фермери та працівники рибохорони, побратими по перу та науковці херсонських вишів, просвітяни та творча юнь вітали Василя Михайловича із 70-річчям та зичили здоров’я, миру та творчого неспокою. Адже і до нині він готує свої репортажі із найвіддаленіших куточків Північного Причорномор’я.  Просвітяни Херсонщини підготували приємний сюрприз Василеві Мелещенко: передали Почесну грамоту від Центрального правління Всеукраїнського товариства «Просвіта»  імені Тараса Шевченка та передплатили на адресу ювіляра Всеукраїнський щотижневик «Слово Просвіти».

 Двічі Герой Соціалістичної праці, Герой України Дмитро Костянтинович Моторний привітав свого друга власним привітальним  віршем. Щиросердно і натхненно привітали ректор Херсонського державного університету Василь Миколайович Стратонов та проректор Херсонського державного аграрного університету Юрій Іванович Яремко. Від тринадцятитисячної когорти Херсонської обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок з вітальним словом виступили Михайло Михайлович Кушнаренко та Віктор Васильвич Мельниченко. До творчої торбинки привітань додали власні поезії майстри красного письменства Херсонщини, а власні картини художники, які були, є і, впевнений, залишуться в плеяді щирих друзів Василя Михайловича Мелещенка.

Вилунювали  теплом та щирою людяністю  пісні різних літ, які написав Василь Мелещенко у співавторстві з композиторами Олександром Рожком, Анатолієм Шейченко та Валерієм Другальовим. Майстерне їх виконання народним артистом України Харісом Ширінським, заслуженим артистом України Віктором Гурбою, народним вокальним ансамблем «Берези» обласного Палацу культури  (художній керівник Валентина Розум) та популярним вокальним дуетом подружжя Телюків викликали у глядачів море овацій та гучне «Браво!».

Поет Василь Мелещенко – визнаний майстер художнього слова. Він – лауреат обласної літературної премії імені Ілюші Кулика та обласної літературної  премії імені Миколи Куліша. Нагороджений найвищою нагородою Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка – медаллю «Будівничий України». У 2002 році Василю Мелещенко присвоєно високе звання «Заслужений працівник культури України». Він ніколи не стояв осторонь проблем розвитку культури і духовності соборної України і сьогодні виконує свою місію – виховує справжніх шанувальників українського слова, ревних захисників рідної української мови.

                                                                           Олег ОЛЕКСЮК,

                                      Голова Херсонського обласного  об’єднання

                                      Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені

                                      Т.Г. Шевченка, поет, член  НСПУ

Автор статті: 

Персоналії: