«Українська хата талантами багата»

Українська Хата талантами багата

Саме з такою назвою в перший день зими, 01 грудня 2018 року, стартував проект у світлиці відділу мистецтв Херсонської обласної наукової універсальної бібліотеки імені Олеся Гончара. Ідея об’єднання українських талановитих особистостей, знаних на теренах смаглявої Таврії, з обдарованою молоддю Херсонщини прийшлася до снаги більшості запрошених, що і зумовило доставляти ще й приставні стільці у залі проведення. Відкриття наново для себе народної  мудрості щодо оберегів української  хати пробуджувало у присутніх ностальгію до вшанування родинної мови, українських традицій та обрядів, національної культури та духовності.

Згадали про ази української вишивки, пораділи життєдайній силі старої верби, яка вже кілька десятиліть надихає відомого українського майстра пензля, члена Національної Спілки художників України, художника Володимира Гончаренка, який презентував присутнім свою серію картин, що в свою чергу наснажує на розуміння одвічного:  «Без верби та калини нема України».

Наснажувала і презентація нової поетичної збірки Галини Добровольської «Камертон душі»  згадати Шевченкове: «А на сторожі я поставлю Слово». Виступи кандидата філологічних наук, доцента Херсонського державного університету, письменника Василя Загороднюка, знаного в Україні тележурналіста, Почесного громадянина міста Херсон, поета Анатолія Марущака та поета, члена Національної Спілки письменників України, просвітянина Володимира Назаренка підтвердили важливість відкриття нових обріїв українських літераторів, які не байдужі до долі багатостраждальної України, яка подібно Феніксу відроджується на очах Співдружності європейських країн. Прочитання юними шанувальниками творчості Галини Добровольської та автором  творів з презентованої книги не залишили байдужим  жодного.

Українська пісня у виконанні лауреатів всеукраїнських конкурсів вокалістів Івана Бурлаки та Інни Крюковської додали присутнім впевненості у силі духу національної культурної спадщини, яку ми маємо радість зберегти і примножити для нащадків. Знані українські пісні зі співаками співали усі присутні разом: і відомі журналісти Віктор Тютюн, Світлана Тараненко та Олександр Голобородько, і відомі краєзнавці Олег Тимков, Оксана Токовило та Іван Реуцький, і літератори-початківці Альона Мовчан, Софія Крохмаль, Тетяна Домбровська, Ніна Богуненко, Тетяна Спасьонова та інші.

 Частування українською піснею плавно перейшло у частування відвідувачів «Української хати» варениками та пиріжками власного приготування. Радість знайомства друг з другом переросло у радість обміну не лише позитивними враженнями, а і рецептами приготування смаколиків з національної кухні. Тож до нових зустрічей в «Українській хаті», яка і талантами багата, і життєдайною силою єднання досвіду та юнацького гарту.

                            Олег ОЛЕКСЮК, керівник проекту.

Автор статті: 

Персоналії: