Його ватерлінія – «Від берега «Я» до пристані «Ти»

            У грудні 2013 року в рамках  проекту Херсонського  обласного  об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка - серія видань «Поетична Херсонщина» -  у Херсонській філії Видавничого центру «Просвіта» вийшла друком книга Олега Олексюка  «Від берега «Я» до пристані «Ти».

 

У сучасному  поетичному  часопросторі  Херсонщини  з’явилася  нова  книга українського поета,  члена  Національної  Спілки   письменників  України   Олега Олексюка «Від берега «Я» до пристані «Ти». Ліричний герой цього видання переповнений любов’ю до рідної землі, до її трудівників, до  жінки – Берегині нашого роду. Саме до неї найбільше  щиро та образно автор моделює найскладніше та найпривабливіше людське почуття – кохання. Воно тут обнадійливе та бентежне, очікуване та стражденне, вірне та сумнівне… Ця художня правда переконлива, адже читач бачить у цих поезіях  наче щось особисте, ним пережите, або ж, читаючи  та  сприймаючи  їх,  набирається життєвого  досвіду.

У творчому доробку Олега Олексюка близько двох десятків поетичних збірок, ця ж відрізняється жанровою розмаїтістю: тут і цикли віршів, і сонети, і пісні, і експромти, і акровірші. А твір «Невгамовні» - є жанровим відкриттям у сучасній українській літературі, адже він є  драматичним вінком сонетів-монологів. Саме до такого складного і рідкісного жанру вдався поет, розкриваючи тематику та проблематику твору.

Зазначаємо, що дане видання є своєрідним літописом сучасних реалій. Адже в ньому і поезії громадянсько-патріотичного звучання, і  відгомони творчого та фахового шляху автора, його співпереживання з народом соборної  України. Композиція ж книги за розділами: «Мої береги», «Мої хвилі» та «Мої пристані» доповнює розуміння, поруч із її змістовим наповненням, тематичної концепції видання, яке пливе до берегів своїх читачів.

 

Василь Загороднюк,

голова Херсонської обласної організації НСПУ,

кандидат філологічних наук,

доцент Херсонського державного університету.

Автор статті: 

Персоналії: