Зачаровані словом

Так називається міжрайонний літературний конкурс пам’яті Олександра Кулика, який за ініціативи просвітянина, відомого українського поета, заслуженого діяча мистецтв України, тележурналіста Валерія Кулика проводиться Херсонськими обласними об’єднаннями Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та Національної Спілки письменників України на теренах Чаплинського району Херсонської області.

Цього року конкурс відбувся у с. Хрестівка Чаплинського району Херсонської області, саме у тому селі, де свого часу народився і виріс відомий український письменник, засновник всекримської «Просвіти» та першої україномовної газети Криму – «Кримська світлиця», відомий український журналіст Олександр Кулик.

Конкурс видався доволі популярним серед юних обдарувань 4 прикордонних районів: Чаплинського, Новотроїцького, Каланчацького та Скадовського районів Херсонської області, які межують з анексованим Кримом.

Понад 150 Юних поетів, прозаїків, журналістів та казкарів у трьох вікових номінаціях змагалися за звання лауреатів ІІІ міжрайонного літературного конкурсу «Зачаровані словом» пам’яті Олександра Кулика. Твори творчої юні, які несуть у собі національно-патріотичні мотиви, щиросердну любов до рідної землі, до хліборобів-степовиків, до неньки України, були високо оцінені компетентним журі у складі просвітян, членів Національної Спілки письменників України Василя Загороднюка, Олега Олексюка, Валерія Кулика та просвітянина і популярного місцевого літератора Миколи Тимошенко.

Понад 30 юних обдарувань отримали дипломи лауреатів зазначеного конкурсу та цінні подарунки від спонсора заходу – Чаплинської районної благодійної організації «Таврійський край».

Серед переможців конкурсу відзначено 11 учнів з однієї Хрестівської ЗОШ Чаплинського району Херсонської області. За якісну підготовку до участі у конкурсі, за велику увагу вчителів Хрестівської загальноосвітньої школи до національно-патріотичного виховання учнів дирекція школи отримала в подарунок від організаторів конкурсу картину заслуженого художника України, просвітянки Марії Шнайдер-Сенюк «Яблука доспіли».

 

Вслухаючись до українського слова, яке вилунює з юних сердець переможців конкурсу розумієш, що діти прикордонних районів соборної України як ніхто інший відчувають потребу у патріотичному самовираженні.

Вчитуючись у твори юних патріотів, ми відчуваємо справжню радість та гордість за юних продовжувачів традицій матірної Просвіти, за носіїв національної ідеї серед дітей та молоді. Вірю, що наступного року на свято українського духу, на міжрайонний літературний конкурс «Зачаровані коханням» подадуть заяви з власними творами представники п’яти, а можливо й семи районів смаглявої Таврії, подадуть заяви ті школярі, які наснажують іншу молодь активно боронити українську державність, які ніколи не дадуть на поталу українську духовність і культуру.

 

Олег ОЛЕКСЮК,
Голова Херсонського обласного об’єднання
Всеукраїнського товариства «Просвіта»
імені Тараса Шевченка.

Автор статті: