грудня 2020

Шановні херсонці та гості Таврійського краю!

Запрошуємо Вас 5 січня 2021 року з 11.00 до актової зали (IV поверх) Херсонської обласної книгозбірні імені Олеся Гончара взяти участь у першому культурно-просвітницькому заході в рамках нового проєкту «Дебют у Гончарівці». Ви матимете змогу почути і побачити юних акторів, обдарованих співаків та музикантів, побувати на прем’єрі пісні,  на презентації першої поетичної збірки Тетяни Leontievoi «В обіймах краси» та першої виставки фоторобіт молодої херсонської тележурналістки, фотохудожника та режисера Олени Протопопової. Ми чекаємо на Вас!

Григорію Верьовці – 125

Певно, немає у світі українця, який би не захоплювався виступами знаменитого хору імені Григорія Верьовки. І цього 2020 року на День Державного прапора України херсонці та гості міста на Дніпрі мали радість наживо почути життєдайний спів 66 виконавців Національного академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки. Шквал оплесків і вигуки «Браво!» супроводжували всю концертну програму хору в центрі українського міста Херсона. Про цей хор сьогодні можна прочитати сотні, а можливо, й тисячі схвальних статей у ЗМІ на всіх континентах Землі.

Надзвичайний просвітянин Михайло Борейко (1933-2020)

Надзвичайний Просвітянин-Михайло Борейко (1933-2020)

Товариство  Української Мови в США (ТУМ) від початку незалежності України в 1991 р. старалося нав’язувати контакт з усіма обласними та місцевими «Просвітами» в Україні. Не раз члени управи ТУМ відвідували Осередки «Просвіти» щоб познайомитися з їхніми провідниками і довідатися, як можна їм допомагати в їхній державо-будівничій праці.

#ХатаФест. Дякуємо за співпрацю

 

Рівно місяць минув з тої пори, як у соціальній мережі facebook 21 листопада 2020 року розпочав свій поступ Перший мистецький online-фестиваль «ХатаФест». Організатори фестивалю: Дирекція Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара, Правління Громадської організації «Українська Хата – талантами багата» та Громадської організації «Херсонське обласне бібліотечне об’єднання».

Стартує міжнародний конкурс «WorkStory»: твори переможців читатимуть у США

 

 

Молоді українські письменники можуть заявити про себе в США. Таку можливість матиме кожен, хто візьмете участь у Міжнародному конкурсі есе і новел «WorkStory: робота у фокусі літератури». Твори переможців будуть опубліковані в Чикаго. Найкращі есе і новели визначатимуть відомі письменники, зокрема Любко Дереш, Мирослав Дочинець та Надія Гуменюк. Подбали організатори і про спеціальні відзнаки та фінансові заохочення.

«Навчіться бачити дива!»

З таким закликом до краян звертається молода поетеса Тетяна Leontieva у своїй дебютній поетичній збірці «В обіймах краси», яка на День Коляди, 22 грудня 2020 року, побачила світ у Херсонській філії Видавничого Центру «Просвіта». Це вже 10 книжкове творіння із популярної серії видань  «Бібліотечка Артлабораторії «Українська Хата – талантами багата» Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара».

Першокурсники ХДУ висловили бажання відвідувати Гончарівку частіше

За ініціативи дирекції народного зразкового музею історії Херсонського державного університету 15 грудня ми мали змогу ознайомити студентів І курсу педагогічного факультету ХДУ з книгами, які вийшли друком у Херсонській філії Видавничого центру «Просвіта» в серії видань «Бібліотечка артлабораторії “Українська Хата – талантами багата” Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара». На сьогоднішній день у літературному просторі Херсонщини є 10 тиражованих книжкових видань, 4 з яких було відразу подаровано нами музею історії ХДУ.

Анатолій Марущак – переможець Всеукраїнського літературного конкурсу «OPEN WORD-2020»

Херсонський письменник і журналіст Анатолій Марущак здобув перше місце у всеукраїнському конкурсі малої прози «OPEN WORD-2020» за оповідання «Дід Арсеній».

Цей конкурс було засновано у 2019 році, його метою є популяризація української культури через художню літературу. Організатором виступає сумська літературна студія «Орфей», засновник і спонсор конкурсу – Аддісон Хоффман  – директор компанії Adalla LLC, митець, учасник чисельних мистецьких проєктів.

"Європа мовчала..."

"Європа мовчала..." - нарікав поет, звинувачуючи її в байдужості до української недолі. І не мав рації. На якій підставі Європа мусила б протягувати руку допомоги Україні, де один в луг, другий в плуг, на відміну від Польщі, Фінляндії, Литви, Латвії, Естонії, коли В. Винниченко тяг її в модні соціалістичні фантоми і постійно зазирав у вовчі московські очі, М. Грушевський комплексувався на автономіях й федералізмах, безпідставність яких показали Крути, коли С.

Лауреати Симоненківської літературної премії 2020 року

Конкурсна комісія з присудження Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка, встановленої Черкаською обласною радою та облдержадміністрацією за підтримки Національної спілки письменників України, Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка та Ліги українських меценатів з метою вшанування пам’яті поета-гуманіста Василя Симоненка, популяризації його імені й творчості, для заохочення професійних і непрофесійних літераторів до творчих пошуків у галузі літератури, до написання високохудожніх літературних творів громадянського звучання, спрямованих на побудову незалежної

Презентація книги Олега Олексюка «Артлабораторія «Українська Хата – талантами багата»: Перші кроки»

У читальній залі відділу мистецтв Гончарівки 1 грудня 2020 року відбулась презентація збірки статей та нарисів Олега Олексюка «Артлабораторія «Українська Хата – талантами багата»: Перші кроки».