Харіс Ширінський: «Будемо жити – будемо співать»

У рамках проєкту «Гордість Херсонщини» 17 вересня  в  актовій залі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара відбулась зустріч із відомим українським співаком і педагогом, професором Херсонського державного університету, народним артистом України Харісом Ширінським. Учасники заходу мали змогу доторкнутися до сторінок історії нашої культури, яка тісно переплетена з долею легендарного співака.

Народився Харіс Ганеєвич Ширінський 31 січня 1949 року в м. Лозова Харківської області в багатодітній родині з величного княжого роду Ширінських. Мама Харіса Ганеєвича прекрасно співала татарські, російські та українські пісні гарним сопрано. Любов до пісні плекали, леліяли в родині Ширінських. Після закінчення вокального відділу Харківського інституту мистецтв ім. І. Котляревського, класу заслуженого діяча мистецтв України, професора Т. Я. Веске, із 1976 року пан Харіс працював солістом оперної студії Харківського інституту мистецтв, трохи пізніше – солістом Ворошиловградської (Луганської) філармонії. І 1979 року здобув перемогу на престижному Всесоюзному (нині Міжнародному) конкурсі вокалістів імені Михайла Глінки.

Його голос зачаровує, полонить красою сильного насиченого баритону. Класична культура співу, високий професіоналізм, емоційне, артистичне тлумачення музичного твору з перших секунд вводить слухача в царину духовного піднесення. Із 1982 року Харіс Ганеєвич пов’язав своє життя з Херсонщиною. Того ж року він був зарахований до складу солістів Херсонської обласної філармонії. Декілька років Харіс Ганеєвич був також і солістом камерного оркестру «Гілея». Тож відповідно і гастролював із сольними концертами та з уславленим оркестром під керівництвом Георгія Вазіна. Також Харіс Ганеєвич мав творчі поїздки до Болгарії, Угорщини, Німеччини. У 1995 році за наполегливу працю та творчі результати Ширінський отримує почесне звання заслуженого артиста України.

За свій довгий творчий шлях Харіс Ширінський набув величезного досвіду, співаючи класичні арії, романси, пісні західноєвропейської, російської та вітчизняної музики. Це, насамперед, партії Грязного з опери «Царева наречена» М. Римського-Корсакова, Фігаро з опери «Весілля Фігаро» В. Моцарта, Бенуа з опери «Богеми» Дж. Пучіні, арії з опер Дж. Верді, Ж. Бізе, Р. Леонкавалло, П. Чайковського, С. Рахманінова, М. Лисенка, вокальні цикли Ф. Шуберта та Р. Шумана. Із 2001 року на заняттях у Херсонському музичному училищі Харіс Ганеєвич  передає безцінний досвід та любов до класичної музики. 

Із 2001 року Харіс Ганеєвич був обраний членом правління Корабельної районної організації міста Херсона Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, а 2005 року за його активну громадянську позицію та високий професіоналізм Харіса Ганеєвича Ширінського відзначено найвищою нагородою Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка – медаллю «Будівничий України». 2009 року Указом Президента України Харіс Ганеєвич удостоєн високого звання «Народний артист України».

Із 2010 року і дотепер Харіс Ганеєвич працює на посаді професора факультету культури і мистецтв Херсонського державного університету. Десятки його вихованців є гордістю консерваторій соборної України.

Харіс Ганеєвич Ширінський дуже працелюбна і талановита особистість. Він і надалі продовжує активну концертну діяльність. Сотні виступів на великих сценах театрів та філармоній соборної України, десятки сотень виступів на концертних майданчиках смаглявої Таврії і щиросердна любов до української мови, до рідної неньки України завоювали популярність і любов серед населення нашої держави взагалі і серед херсонців зокрема. Минулого 2019 року улюбленця шанувальників класичної музики Харіса Ширінського нагороджено Почесною грамотою Верховної Ради України.

Про ці та інші сторінки біографії Харіса Ганеєвича дізналися учасники заходу і насолодилися виступом винуватця свята та співом його колег – лауреатів всеукраїнських конкурсів вокалістів Івана Бурлаки та Тетяни Дудкіної. А шанувальники його таланту – поети Валерій Кулик та Анатолій Марущак – подарували легендарному співаку авторські поетичні рядки.

Захід за участю директорів закладів освіти Херсонської області, поетів та журналістів смаглявої Таврії відбувся в актовій залі Гончарівки у дружній, по-родинному теплій атмосфері.

Зичимо шановному Харісу Ганеєвичу Ширінському многії літа творчих звершень та Божого дару ЗДОРОВ’Я!

                                      Олег ОЛЕКСЮК,

                                      заслужений працівник культури України,

                                      керівник проєкту «Гордість Херсонщини.

 

 

Автор статті: