Літературний клуб "Елінг" вже понад 30 років торує свій шлях

У сонячний морозний день  27 січня 1987 року  на Херсонському суднобудівному заводі 15 робітників - любителів поезії та художнього слова -на установчому засіданні заснували літературний клуб «Елінг». Автором назви та ідеї створення літературного клубу є поет і журналіст Микола Каляка, який з 1961 року входить до лав Національної спілки журналістів України. Він завжди підставляв дружнє плече побратимам по перу і завжди підтримував обдаровану молодь. Тож і на перші ролі у керівництві клубу не поспішав. Керівниками клубу були:  редактор газети «Судостроитель», журналіст Леонід Марченко  (1987-1997 рр.), поетка-аматор Наталія Кислинська (1998-2003 рр.) та безпосередньо бригадир судноскладальників, член Національної спілки письменників України (2002 р.) та Національної спілки журналістів України (1961р.) Микола  Каляка ( з 2004-до тепер).

 З 1989 року за ініціативи робкору зі стажем Миколи Каляки та журналіста Леоніда Марченка «елінговці»  починають друкуватися в найпрестижнішій на той час газеті «Надніпрянська правда». Їхні літературні сторінки також можна було неодноразово прочитати у заводській газеті «Судостроитель».

 Клуб «Елінг» все впевніше торує шлях до визнання.. У 1997 році після проведення Міжнародного літературно-мистецького Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій», Херсонська обласна газета  «Наддніпрянська правда» надрукувала статтю «Еліг» крокує в майбутнє». Тож слави клуб набуває по всій Херсонщині. Поетичне слово літературного клубу все більше находить однодумців та шанувальників. Клуб «Елінг» святкує своє перше десятиліття виходом спеціального випуску газети «Судостроитель» під гучною назвою «Мы – с корабельного края», де  понад 20 членів літературного клубу «Елінг» представили читачам свої творчі знахідки.

Із року в рік саме у січні місяці члени клубу вітають один одного з Днем народження літературного клубу «Елінг». Це -  дійсно свято, свято однодумців, свято творчих людей, свято слова. Та й найголовніше свято - це народження нової збірки. За 1998 рік з’явились нові книжки Володимира Плоткіна «Є у кожного родина», якого прийнято до лав Національної Спілки письменників України. Видав свої дві збірки і Микола Каляка: довідкове видання «Шевченко і Херсонщина. Історія, люди, долі» та дитяча збірка гуморесок «Звідки береться туман». Олександр Пайкін надрукував першу збірку віршів «Размышление у парадного подъезда». «Елінговці» стали також друкуватись у журналах, так, наприклад,  Володимир Нагорняк свій твір «Чумацький шлях» надрукував у журналі «Київ». Готувались до друку і рукописи Олени Гельфанд та Миколи Довгая. Світлана Стефані у 2000 році надрукувала першу збірку «Дружок», до речі Світлана Стефані писала як для дорослих так і для дітей.

У 2001році у Херсонській філії Видавничого центру «Просвіта» вийшли збірки віршів Йосипа Файчака та Миколи Каляки.  Жінки клубу підготували перший вінок лірики  і названий він був «Невмируще джерело кохання». Про кохання, чарівне і прекрасне, де є в кожнім слові таємнича  жіноча душа, до збірки увійшли  твори Олени Колос, Ірини  Шкорубській, Світлани Стефані, Наталії Кислинської, Олександри Барболіної, Ннаталії Музика (член НСпУ), Людмили Крижанівської, Надії Ратушко, Олени Гельфанд, Анни Герман, Майї Бистрової, Алли Жур, Марії Норець, Юлії Бережко, Алли Любімової, Ользі Полєвікової, Нінель Мойсєнко, Христини Алексейчук, Ользі Буреєвої, Наталії Д’яченко, Світлани Чуприни. На превеликий жаль цей вінок лірики жінок так і не побачив світ. Найголовніша причина – це брак коштів. Але вірші звучали на засіданнях клубу «Елінг», їх читали автори своїм друзям, вони звучали у родинному колі сім’ї  «елінговців».

У 2002 році літературний клуб презентує  перше число літературного  альманаху «Елінг», профінансованого власним коштом головного редактора альманаху Миколи Каляки.  До альманаху входить і Гімн клубу, слова і музику до якого написав місцевий бард Евгеній Ніколаюк.

А 2010 року під редакцією Людмили Постріган вийшла збірка поезії та прози  Надії Ратушко «Корабелочки». У 2011 році на шпальтах Херсонського літературно-мистецького альманаху «Степ» №20 про літклуб «Елінг» згадується так: «25 років життя літературного клубу «Елінг» пробігли стрімко течею Дніпра, залишивши спогади, публікації членів клубу в газетах, журналах, альманахах, поетичні та прозові твори в книжках…».

2012 році клуб святкує своє 25-річчя. Видається Антологія клубу де представлено твори клубовців за роки його діяльності.

2015 року Зінаїда Зінкевіч видала збірку  «Летять літа», а 2016 року Людмила Постриган  видала біобліографічний довідник «Письменники Херсонщини». Всі ці роки, починаючи від 2002 року, під редагуванням Миколи Каляки у Херсонській філії Видавничого Центру «Просвіта» виходять друком 15 випусків літературного альманаху  «Елінг». Десятки книг та сотні виступів «елінговців» на обласному радіо та телебаченні, статті у місцевій та всеукраїнській пресі, сотні зустрічей зі шкільною та студентською аудиторією, участь у міжнародних та всеукраїнських фестивалях – це неповний перелік досягнень Клубу «Елінг».

Та 2020 рік надав нові імпульси для популяризації творчості поетів з літературного клубу «Елінг». У соцмережах 9 березня  2020 року розпочала свою роботу офіційна сторінка Літклубу «Елінг».

Дружній колектив літературного клубу «Елінг» вже другий десяток років стабільно двічі на місяць проводить свої засідання під дахом Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара. І віриться, що ще багато нових творчих звершень «Елінгу»  радуватимуть шанувальників художньої літератури.

                                      Оксана ОЛЕКСЮК,

Адміністратор офіційної сторінки Літклубу «Елінг».

 

Персоналії: