На шляху до нових творчих звершень

Знаний український письменник, драматург і перекладач, журналіст і громадський діяч, Заслужений працівник культури України Олег Васильович Олексюк 21 квітня 2020 року відзначає свій золотий ювілей.

Народився Олег Олексюк 21 квітня 1970 року в робітничій родині в Олешках (колишній Цюрупинськ) на Херсонщині. Мати – Олексюк Тетяна Петрівна (28.02.1939 – 07.01.2014) – довгий час працювала мотальницею на Херсонському ХБК. Батько – Олексюк Василь Миколайович (10.11.1945 – 11.03.2012) – в минулому високоякісний газоелектрозварювальник шостого розряду Херсонського суднобудівного заводу.

Олег Олексюк почав віршувати ще у маленькому віці. Часто-густо його контрольні роботи з української мови зачитували вчителі, бо його роботи відрізнялися від інших філософськими поетичними образами, цікавими поетичними знахідками обдарованого юнака, який і у свої 15 років вже керував творчим колективом школярів, котрі на районному та обласному конкурсах художньої самодіяльності учнівської молоді виконували пісні Олега Олексюка, а акомпанував їм на баяні сам автор. Навчався Олег у Цюрупинській середній школі №1 (1977-1987рр.),  Цюрупинській Дитячій музичній школі (1982-1987 рр.), Херсонському училищі культури (1987-1991 рр.), Херсонському державному педагогічному університеті (1994-1999 рр.), Київському Національному університеті «Києво-Могилянська академія» (2006-2007 рр.) та Київському Національному університеті культури ( 2018-2020 рр.). І де б він не працював, чи то директором Миколаївського сільського Будинку культури Великолепетиського району Херсонської області (1991-1992 рр.), чи то викладачем музики та співу  Цюрупинської гімназії (1992-1999 рр.), чи то керівником  студії «Літературна творчість» Малої Академії Наук при Херсонському обласному Палаці творчості дітей та юнацтва (1999-2001 рр.), а чи головним спеціалістом  навчально-методичного центру управління культури і мистецтв Херсонської обласної державної адміністрації (2001—2003 рр.), а чи головним продюсером Продюсерського центру «Мега-шоу» (2003—2005 рр.) – всюди його супроводжувало поетичне слово.

         Надрукувавши 1995 року у Херсонському просвітянському видавництві свою першу поетичну збірку «Ти – Україна» Олег Олексюк розпочав свій поступ у вирі книговидання. На сьогодні автор понад 20 поетичних та прозових збірок, серед яких «Арія струмка» - збірка поезій, яка стала початком перебування Олега у лавах Національної спілки письменників України (з 2005 р.), а поетична збірка «Від берега «Я» до пристані «Ти» була удостоєна звання Лауреата Першої премії Всеукраїнського літературного конкурсу імені Володимира Дроцика (м. Червоноград Львівської області). Ціла низка книжок з авторської серії «Юльчика бібліотечка» стала дуже затребуваною серед дитячої читацької аудиторії. Цьому є підтвердженням і багаторазове видання поетичних мініатюр «А у нас був Тарас», і неодноразовий друк поетичних розмальовок «Я для мами намалюю» та «Аби не плакало», а також друк авторських збірників з нотами «Школа-Либідко», «Переспіви пісень Кота Леопольда» та «Творчий час». Він є автором збірок статей «До «Просвіти» (1998 р.), збірки нарисів «Запрошуємо до духовної скарбниці Голопристанщини» (2015 р.) та збірки передмов «На крилах «Просвіти» (2008 р.). Також пережила кілька видань його перша наукова книга – літературно-мовознавче дослідження «Поетика творів Миколи Братана»(1999 р, 2004 р.).

Головний редактор обласної газети «Молодь Херсонщини» (з 2005 року), автор понад 450 статей у ЗМІ обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів Олег Олексюк у 2017 році був зарахований до  лав Національної спілки журналістів України

Олексюк Олег Васильович є надзвичайно активною особистістю. Засновник та перший голова відродженої Цюрупинської міської організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка (1992-1996 рр.), засновник та перший голова Херсонського обласного осередку Громадської організації «Молода Просвіта» (1996-2000 рр.), засновник та постійний Голова Правління Цюрупинської районної дитячої організації Літературно-мистецька лабораторія «Чиста криниця» ( з 1992 р.), засновник та тривалий час Голова Правління Цюрупинської районної організації Суспільної Служби України (1999-2016 рр.), засновник та Голова Правління Громадської організації «Українська Хата – талантами багата» (з 2019 р.) проводе величезну кількість громадських заходів, які сприяють розвиткові громадянського суспільства на Херсонщині, розвиткові української державності на теренах смаглявої Таврії. Це він 1995 року зорганізував і провів всеукраїнську краєзнавчу конференцію, яка відродила олешківцям ім’я незаслужено забутого поета і художника Юхима Михайліва. Це він створив в допомогу талановитої молоді Таврії факультет довузівської підготовки Львівського політехнічного університету, що протягом 1993-1996 років сприяло вступу на пільгових умовах понад сотні абітурієнтів з Півдня України до престижного вишу нашої держави. Олег Олексюк зорганізував ще у далекому 1999 році і до нині проводить  Відкритий конкурс молодих літераторів «Покоління – ХХІ». Саме Олег Олексюк  зорганізував і на високому рівні проводить з 2016 року Відкритий Благодійний конкурс-фестиваль українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць, де щороку понад 300 творчих особистостей з 5-8 областей України змагаються за звання лауреата престижного конкурсу в номінаціях «Поезія», «Вокальне мистецтво» та «Композиторське мистецтво».

Олег Васильович активно проводить на Херсонщині видавничу діяльність. Понад 200 книг було ним відредаговано та видруковано у Херсонській філії Видавничого Центру «Просвіта», директором  якої з 1998 року  він являється. Саме завдяки йому у зазначеній філії вийшло друком понад 500 видань, серед яких 6 випусків альманаху «Молода Муза» (головний редактор Олег Олексюк), 5 випусків тематичного альманаху «Голос Батьківщини» (головний редактор Олег Олексюк), 2 випуски літературно-просвітницького альманаху» «Голопристанська  Litterra» (головний редактор Олег Олексюк), 15 випусків альманаху «Вісник Таврійської фундації» (головний редактор Іван Немченко), 5 випусків молодіжного альманаху «Вишиванка» (перший редактор Вадим Лубчак), 18 випусків літературного альманаху «Елінг» (головний редактор Микола Каляка), 9 випусків альманаху дитячої та юнацької творчості «Чиста криниця» (головний редактор Олег Олексюк), перший випуск альманаху «Мазепа і Херсонщина» (головний редактор Олег Олексюк), перший випуск літературного альманаху «Літературний Херсон» (головний редактор Олег Олексюк), Історія «Просвіти» Херсонщини у 2-х томах, повне зібрання творів Валентини Наумич у 2-х томах та Книга пам’яті: Голодомор 1932-1933 років                         ( головний редактор видань Олег Олексюк).

Перебуваючи на високих посадах Заступника Голови Голопристанської районної державної адміністрації (2010-1011 рр.) та Начальника відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації (2011-2016 рр.), Олег Васильович сприяв розвиткові літературно-мистецьких традицій краю, започаткувавши з 2014 року щорічний районний конкурс читців творів Тараса Шевченка, створивши умови для заснування Чулаківської дитячої школи мистецтв (2013 р.) та Новозбур’ївської дитячої школи мистецтв (2016 р.), продовжуючи проводити на теренах Херсонщини з колегами Всеукраїнський дитячий фестиваль бандуристів «Таврійські зустрічі» (2011-2016 рр.) та Всеукраїнський благодійний  фестиваль народної творчості «Купальські зорі» (2011-2014 рр.), районний конкурс дитячої творчості «Чарівна кладочка» (2011-2016 рр.) та районний конкурс сімейної творчості «Тепло сердець» (2011-2015 рр.) тощо. Саме він у листопаді 2011 року започаткував і щомісяця до жовтня 2016 року проводив на базі Голопристанської районної книгозбірні засідання літературно-музичної кав’ярні «Голопристанська  Litterra», а з 1 грудня 2018 року і до тепер організовує і проводить у світлиці відділу мистецтв Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара  засідання арт-лабораторії «Українська Хата – талантами багата» та з вересня 2019 року заходів в рамках проєкту «Самоцвіти України», а з січня 2020 року - в рамках проєкту "Гордість Херсонщини".

Олег Олексюк активно долучився до організації проведення перших засідань літературної кав’ярні «Лiтterra» в Херсонській обласній книгозбірні для юнацтва імені Бориса Лавреньова (з 2010 р.) та молодіжних літературних засідань “Поетичної шафи» (з 2017 р.). Авторитет його літературного професіоналізму сприяє фаховій оцінці поетичних знахідок юних та молодих літераторів. Його неодноразово запрошували  до складу журі на Всеукраїнському конкурсі дитячої поезії «Джерельце» імені Йосипа Курлати у місті Сєвєродонецьк Луганської області (2002-2013 рр.), Всеукраїнському конкурсі-фестивалі військово-патріотичної творчості «Оберіг» у місті Херсон (2002-2019 рр.) та міському конкурсі на здобуття літературної премії імені Анатолія Бахути у місті Нова Каховка Херсонської області (2017-2019 рр.). Він неодноразово очолював  журі на міському конкурсі-фестивалі дитячої та молодіжної творчості «Дотик до чуда» у місті Нова Каховка Херсонської області, на Відкритому конкурсі молодих літераторів «Покоління ХХІ» у місті Херсон  та міському конкурсі читців творів поетів-просвітян «Запалені серця» у місті Каховка  Херсонської області.

За багаторічну плідну працю просвітянин Олег Олексюк у 2002 році був нагороджений найвищою нагородою Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка – медаллю «Будівничий України», а  2011 року - медаллю «За заслуги» Всеукраїнського Фонду ветеранів Збройних Сил. Неодноразово був нагороджений Почесними грамотами Херсонської обласної державної адміністрації та Херсонської обласної ради, Голопристанської районної державної адміністрації та Голопристанської районної ради, Голопристанської міської ради та Херсонської міської ради. А 2018 року Указом Президента України удостоєний високого звання «Заслужений працівник культури України».

Одружений. Має доньку Юлію (1994 року народження). Дружина Олексюк Оксана Володимирівна започаткувала серію видань в десяти частинах «Слово про побратима по перу» та допомагає чоловікові в організації та проведенні засідань арт-лабораторії «Українська Хата – талантами багата». Продовжує свій переможний шлях на Говерлу літературного визнання, працюючи над новими літературними формами написання творів. Олег Васильович Олексюк щороку радує новими творчими звершеннями. Тож хай йому щастить!!!

                                                           Василь Мелещенко,

                                                           Поет і журналіст,

                                                           Заслужений працівник культури України.

 

 

Автор статті: 

Персоналії: