Надзвичайний просвітянин Михайло Борейко (1933-2020)

Надзвичайний Просвітянин-Михайло Борейко (1933-2020)

Товариство  Української Мови в США (ТУМ) від початку незалежності України в 1991 р. старалося нав’язувати контакт з усіма обласними та місцевими «Просвітами» в Україні. Не раз члени управи ТУМ відвідували Осередки «Просвіти» щоб познайомитися з їхніми провідниками і довідатися, як можна їм допомагати в їхній державо-будівничій праці.

Один з перших Осередків «Просвіти», який вдалося відвідати і познайомитися з дуже активними членами було м. Рівне. Саме тут виявився один з найбільш активних Осередків, де працювали невтомно Євгенія Гладунова та Михайло Борейко.

Вони познайомилися в 1989 р. Їх єднали політичні теми, проблеми освіти у Україні, проблеми української мови.

Пана Михайла найбільше цікавили книги. Хоч він і пані Євгенія мали прекрасну власну домашню бібліотеку, але п. Михайло бажав, щоб і в багатьох інших були цікаві книги. І тут почалася праця видавати і перевидавати цінні книги у гарному форматі при фінансовій помочі Товариства Української Мови.

Від 1993 р. у «Просвіті» п. Михайло відповідав за зв’язки з діяспорою та видавничу справу, формував книгозбірні обласної і міської «Просвіти». Першою була видана «Енеїда» Котляревського, ред. Богдана Лепкого, заборонена совєтами, з прекрасними українськими ілюстраціями.

Далі вийшов «Кобзар» Шевченка, 1840р. мовою оригіналу і сучасною українською. Потім виходять видання:»Кобзар» під ред В. Сімовича, «Кобзар», під ред. В.Доманицького, «Кобзар», Прага,1878,»Кобзар», Відень,1940,»Тарас Шевченко» М.Шагінян, »Єкзод Т.Шевченка» Л.Плюща, «Українські Ночі або родовід генія» Є.Єнджевича,»Тарас Шевченко»  Т.Хоткевича.

Видано твори Багряного,Огієнка,Барки,»Маруся» М.Вовчка, «Кулак»,»Дермань»,»Юність Василя Шеремети» У.Самчука. Побачило світ біля 60-ти рідкісних заборонених авторів в Україні. Пан Михайло розсилав їх по всій Україні в музеї, бібліотеки, приватним особам та за кордон.Він разом з п. Євгенією писав листи,заяви,звернення до влади захищаючи людські права, церкву,природу.Це була шляхетна Людина,віддана цілковито Україні та її народу.

Упокоївся св.п. Михайло Борейко 21-ого листопада,2020 р. в м.Рівне.

Вічна Йому пам’ять!

За управу ТУМ,

проф. Віра Боднарук, голова

Залучені фото (Є.Гладунової):