Народився на свято сорока Святих Мучеників, а помер на Великдень

Серце полум’яного патріота  України, першого голови Товариства української мови в Херсоні, всесвітньо відомого фольклориста, знаного музиканта і диригента Віктора Івановича Кисіля  2 травня 2021 року зупинилося. Певно усі працівники Херсонської обласної книгозбірні імені Олеся Гончара, усі культармійці Херсонщини завжди добрим словом будуть згадувати про мужнього і талановитого Віктора Івановича Кисіля.

Народився Віктор КИСІЛЬ 22 БЕРЕЗНЯ 1950 року, на День свята сорока святих, у мальовничому селі Нова Маячка на Херсонщині в українській родині, де любили і шанували українську пісню та українську родинну мову. З юних літ Віктор Іванович відстоював своє право українця розмовляти на рідній землі українською мовою.

Випускник Каховської школи №2, Херсонського музичного училища та Київської консерваторії Віктор Іванович Кисіль пропрацював викладачем пів року у Сумському музичному училищі.

Після переїзду до Херсону працював у краєзнавчому музеї, обласній бібліотеці та Центрі народної творчості.

І майже півстоліття він працював викладачем і диригентом оркестру української музики «Венцерада» Херсонського музичного училища. Саме з оркестром він перемагав на міжнародних та всеукраїнських конкурсах і фестивалях. Від 1978 року і до 2018 року він активно займався дослідженням українського фольклору на Херсонщині. Віктор Іванович Кисіль майже всі села  Херсонщини обійшов пішки. Його фольклорні знахідки безцінні. У грудні 2017 року київське видавництво «Арт-Велес» презентувало «Антологію традиційної музики України» з 10 компакт-дисків. Дев'ятий, «Південь», на 80 % складається з його записів.

Його щоденна копітка праця і буремна громадська діяльність були оцінені і на державному рівні: удостоєний почесного звання «Заслужений працівник культури України» та нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ та ІІ ступеня, а також найвищою нагородою Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка – медаллю «Будівничий України».

Він сам щороку  організовував і проводив концерти, різдвяні вечорниці і вечори пам’яті Тараса Шевченка, Володимира Івасюка, українських поетів-патріотів тощо. На 8 травня цього року він планував провести вечір пам’яті воїнів-земляків з групи «Південь» Української Повстанської Армії та не судилося.  Витруджене серце патріота, просвітянина, фольклориста і музиканта Віктора Кисіля зупинилося на Великдень, 2 травня 2021 року. Але його справа жива. Його аранжування знайдених ним унікальних українських мелодій для оркестру народних інструментів, його обробки українських народних пісень – прислужаться ще не одному поколінню музикантів соборної України. Світла пам'ять світлій людині…

Олег  ОЛЕКСЮК,

Голова Херсонського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім.. Т. Шевченка

Автор статті: