Олександру Калінському – 75

http://esu.com.ua/search_articles.php?id=10533

 

 

Початок літа цього 2020 року для Херсонщини ознаменувався іще одним ювілеєм – 75-річчям від Дня народження відомого українського художника, члена Національної спілки художників України Олександра Калінського.

Народився Олександр Олександрович Калінський 5 червня 1945 року у мальовничому місті на березі Дніпра, у білокам’яному Херсоні. Він з дитинства проявляв жвавий інтерес до чудодійної магії кольору та світла. Викладачі вирізняли його з-поміж інших школярів, як учня здатного завжди прийти на допомогу в оформленні стіннівки чи то у копіюванні  будь-якого пейзажу.

Вже 1973 року Олександр Калінський з відзнакою закінчує Кримське художнє училище імені М.С. Самокиша (  педагог – Л.В. Балкінд), а 1984 року Олександр Олександрович закінчив Харківський державний художньо-промисловий інститут (Педагоги: Є.І. Биков та О.О. Хмельницький). Хоча на Півдні України  ще до вступу до Харківського вишу він був уже знаним художником, адже неодноразово брав участь в обласних та республіканських виставках. Херсонський художник уже мав своє бачення у сфері колористичних рішень. Навчання в інституті відшліфувало його навички, дало йому поштовх до творчих пошуків власного обличчя в образотворчому мистецтві.

Олександр Калінський обдарований талантом живописця сповна і постійно знаходиться у творчому неспокою. Його вирізняє з-поміж інших митців краю прагнення до створення пейзажу-картини, де він розкриває своє захоплення чарами природи смаглявої Таврії. Чуттєва проникливість його робіт – це по-новому відкритий для себе і своїх шанувальників світ. Краса в його роботах – не предмет простого споглядання, а джерело, що живить душу людини, допомагає їй вдосконалювати творчі сили. Тиха, повна ніжного хвилювання, елегія природи живе своїм життям на полотнах Олександра Калінського «Пробудження» (1990), «Тиша» (1991), «Блакитний день» (1991), «Добрий день» (1991) та «Весна» (1992). Внутрішнє хвилювання від зустрічі з природою автор передає через сяйво життєдайного кольору.

1992 року Олександра Олександровича Калінського зарахували до лав Національної спілки художників України. Відчуваючи себе частинкою природи, майстер намагається на своїх полотнах зобразити її подих, її розмаїття, її надзвичайну силу, магію кольору і світла.

Останнім часом художник все частіше звертається до жанру портрета. Найбільш значимими я б хотів би назвати портрет Тараса Шевченка в картині під назвою «Політ» та його полотно «Портрет сина». У зазначених роботах відчувається прагнення автора відбити у картинах складний порух людської душі. Його полотна є окрасою багатьох музейних та приватних виставок Європи.

                                   Олег ОЛЕКСЮК,

                                   заслужений працівник культури України

 

Автор статті: