Перша фотовиставка Олени Протопопової розпочала свою роботу

 

Казки народів світу завжди надихали фотографів і режисерів. За їх мотивами знято чимало відомих на весь світ фільмів. Але… Якщо говорити саме про українські народні казки, то тут є ще багато прогалин. Молода тележурналістка і режисерка Олена Протопопова спільно з херсонською дизайнеркою і художницею Оксаною Наливайко вирішили допомогти дітям та молоді у подоланні даної інформаційної кризи і розпочали зйомки короткометражних фільмів за сюжетами українських народних казок та легенд. Акторами у цих фільмах виступають обдаровані діти Херсонщини, які долучились до цікавого проєкту Олени Протопопової. Окрім кінофільмів пані Оленою створено ще й  світлини за сюжетами кінострічок. І тепер поруч із передноворічною фото-зоною відділу мистецтв обласної книгозбірні імені Олеся Гончара користувачі Гончарівки можуть помітити цікаві сюжетні світлини з дитячими обличчями.   І у кожного із нас є унікальна можливість зануритись у чарівний світ, побувавши на Першій фотовиставці Олени Протопопової «Казки та легенди України», яка розпочала свою роботу 26 грудня 2020 року.

Саму презентацію даної фотовиставки Олена Протопопова організувала в унікальний спосіб, де ведуча заходу – завідувачка відділу мистецтв Гончарівки Тетяна Краснолуцька – предстала перед глядачами в образі княжної, а юні актори вже знятих кінострічок представлені в образах персонажів з українських казок. Юні актори розповіли присутнім про особливості зйомок того чи іншого сюжету та продемонстрували краянам свої таланти, які залишились за кадром. Так Роксолана Волощук, яка зіграла Лисичку-сестричку для присутніх на презентації фотовиставки заспівала пісню із репертуару народної артистки України Ніни Матвієнко «Квітка-душа». Андрій Дзьомба, який зіграв роль Князя Кия та роль мірошника, продемонстрував свої здібності гри на скрипці. Юна акторка Уляна Протопопова з природженою акторською манерою прочитала вірш Василя Симоненка «Ти знаєш, що ти людина», а її партнерка по кінострічці Стася Міхальцова урочисто познайомила глядачів з поезією Олександра Олеся  «Княжа Україна».

Тож фотовиставка Олени Протопопової «Казки та легенди України» минулої суботи розпочала свою роботу.  І якщо до кінця 2020 року у Вас не  буде можливості завітати до книгозбірні, не засмучуйтесь, бо 5 січня з 11.00 у актовій залі (4 поверх) обласної книгозбірні імені Олеся Гончара стартує новий проєкт «Дебют у Гончарівці», в рамках якого  Ви зможете побачити і почути зазначених юних акторів, побувати на унікальній фотовиставці та дізнатися про плани на 2021 рік у авторки світлин та кінострічок Олени Протопопової. Також на великій сцені актової зали Гончарівки буде ще багато інших дебютних родзинок. Тому, шановні херсонці та гості нашого міста, ми чекаємо на Вас! І не забудьте про захисну маску та гарний настрій…

Олег ОЛЕКСЮК,

Заслужений працівник культури України,

керівник проєкту «Дебют у Гончарівці».

Автор статті: