«Поетична шафа» на папері: вийшов друком новий літературний альманах

 

Осінь 2020-го стала значущою для письменницько-музичного заходу «Поетична шафа» - вийшов друком однойменний літературний альманах! У книзі зібрані рядки 35 авторів, які мешкають у різних областях України (Херсонщина, Одещина, Київщина, Львівщина) та навіть у Німеччині. Серед них і постійні відвідувачі щомісячних зустрічей, і поети, які здебільшого публікують свої вірші у групі «Поетична шафа» у Facebook.

Альманах вийшов безпосередньо за кошт авторів. У ньому представлені рядки українською та російською мовами.

У коректурі допомагали керівники літературної студії «Блокнот» на базі херсонської бібліотеки ім.Л.Українки Дмітрій Плотніков та Зоя Щербініна, поети Олег Олексюк та Олена Маляренко, молодий херсонський автор Микола Золотарьов і мовознавиця Лілія Книга. Обкладинку робила херсонська письменниця, яка проживає у Німеччині, Надія Теленчук. Друкували у Херсонській філії Видавничого Центру «Просвіта» (керівник - заслужений працівник культури України, поет Олег Олексюк).

Книга присвячена четвертій річниці письменницько-музичного заходу «Поетична шафа» і мала вийти ще в березні, але карантин вніс свої корективи… Презентація відбулась на шість місяців пізніше – у вересні на літературно-музичній сцені ХХІІ Театрального фестивалю «Мельпомена Таврії».

Зима прийде нескоро, бо шлях через калюжі.

Ще чути, ніби море шепоче щось із мушлі,

Ще видно, що серпнева у мареві дорога.

Дивлюся я на сонце крізь Курячого бога…

Автор цих рядків – Дмітрій Плотніков. Щодо випуску альманаху він каже: «Поетична шафа» стала вибуховою подією для літературно-музичного життя Херсонщини, і вихід збірки - це важлива віха, що знаменує зростання «Шафи», як культурного явища. Для мене ця книга - це відображення молодого літературного руху і я пишаюся, що став його частиною».

Пам’ятаєш,

Гріли один одному

Руки диханням

У промерзлих рипучих тролейбусах,

Імена карбували

На паморозі вікна,

І ти давав рукавиці,

Бо я постійно губила свої…

Так починається один із віршів Зої Щербініної. Попри своє непросте покликання – інженер-будівельник – Зоя знаходить сили та натхнення писати вірші. Ба більше! У лютому 2020-го авторка випустила першу збірку «Невідправлені листи». Про вихід у світ альманаху «Поетична шафа» зазначає:

«За чотири роки існування «Шафи» величезна кількість письменників нарешті знайшла майданчик для поширення свого творчого доробку. Вихід збірки - це наступний, дуже важливий крок, особливо для тих авторів, чиї твори ще не друкувались. Адже немає нічого ціннішого для творця, ніж бачити, як створений образ набуває фізичної форми».

Зоя та Дмітрій є постійними учасниками заходу з першого дня його існування. Василина Клімук приєдналася нещодавно (приблизно рік тому). Її рядки також представлені в альманасі.

А може колись ми дорогами

У світі зійдемося знов.

А поки великими кроками

Руйнуємо дружбу й любов…

«На мою думку, «Поетична шафа» та діяльність її учасників має вагомий вплив на розвиток творчого потенціалу Херсонщини. А тепер, коли вийшла друком збірка, ще більше людей дізнаються про цей захід, відкриють для себе нові талановиті імена, та, можливо, надихнуться та захочуть показати свої вміння», - вважає Василина.

Уже понад 4 роки поети, прозаїки, співаки та музиканти збираються у першу неділю кожного місяця (з вересня по травень) у різних кафе міста на «Поетичну шафу». Традиційно відбувається батл, в ході якого розігрують квитки до Херсонського театру ім.М.Куліша або ККЗ «Ювілейний». Окрім того, організатори готують незвичні виставки («Підвішених рядків», фото-, виставки картин та книжок сучасних авторів), присутні пишуть «безкінечний вірш», а в кінці вечора працює «вільний мікрофон». Влітку ж на День молоді в Україні (остання неділя червня) та з нагоди Міжнародного дня молоді (12 серпня) відбувається «Шафа!Фест».

 

Упорядник альманаху, мама «Поетичної шафи» Альона Мовчан

 

 

Персоналії: