Писав, щоб сонечко світило

У літературному процесі Херсонщини помітне місце посідає творчість Василя Никифоровича Шаройка – талановитого поета, гумориста. Його поетичні збірки гумору та сатири «Хворий заєць», «Лебідь на балансі», «Шито-крито», «Щоб сонечко світило», «Веселий дзвоник, «Зарозумілий павич», «Цілком демократично», «Хто ж розплутає слова?», «Як врятували горобця», «Жива граматика», «Нулі та королі», «У бабусі внучки, внучки», «Сонячні зайчики», «Дірка від бублика» та інші приваблюють читача своєю безпосередністю і простотою, образними художніми деталями. Вони до вподоби як дітям, так і дорослим читачам. Наявні у фондах бібліотек України в цілому та Херсонщини зокрема.

Народився Василь Шаройко 1 травня 1929 року у селі Червона Поляна на Брянщині. Через рік сім’я майбутнього письменника переїхала у село Чистопілля на Херсонщині. І весь життєвий і творчий шлях поета і гумориста пов'язаний з цим краєм.

У 1984 році Василь Никифорович Шаройко був прийнятий до лав Національної спілки письменників України. З 1992 року Василь Никонорович долучився до активу Херсонського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка. Він докладав чималих зусиль, щоб слово українське звучало на належному рівні у загальноосвітніх школах Південної України.

Василь Шаройко переклав окремі твори багатьох російських та білоруських поетів-гумористів. Він є упорядником збірки гумору і сатири «Придніпровські усмішки» (1989 р.) Його твори мали попит серед читачів. Наприклад, збірка «Помічниці», яка побачила світ у Київському видавництві «Веселка» у 1977 році накладом 125 тисяч примірників,  за кілька тижнів стала бібліографічною рідкістю.

Витруджене серце талановитого поета зупинилося  14 грудня 2019 року на 91 році життя. Але його Слово житиме серед шанувальників української літератури.

Херсонська обласна організація Національної спілки письменників України висловлює щирі співчуття рідним та близьким відомого українського письменника Василя Никифоровича Шаройка.

Василь Загороднюк – голова Правління Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України,

Олег Олексюк – голова Правління Херсонського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка

 

Автор статті: