Степовик з вірою в ідеали національної єдності

Анастасьєв Анатолій Миколайович

(21.04.1940 – 09.10.2017)

 

Цими днями минає 40 днів від тої хвилини, коли відійшов у засвіти наш побратим по перу, відомий український письменник, журналіст, непохитний борець за відродження історичної правди, утвердження української мови в усіх галузях суспільства, голова Великоолександрівського районного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, поет Анатолій Миколайович Анастасьєв. Світла пам'ять просвітянину з широкою степовою душею.

Народився Анатолій Миколайович Анастасьєв 21 квітня 1940 року у селі Кірове Бериславського району на Херсонщині. По закінченню Борозенської середньої школи у Великоолександрівському районі працював молотобійцем у сільській кузні. Відслуживши в Армії, працював обліковцем в радгоспі Більшовицький наступ», пізніше – методистом Великоолександрівського районного Будинку культури. З часом заочно навчався в Київському державному університеті імені Тараса Шевченка на факультеті журналістики та працював літературним працівником, а пізніше і завідувачем відділом Великоолександрівської районної газети. Його газетні публікації завжди були щирими, відвертими та гострими. А з роками набували ще й філософського забарвлення. Він не корився ні владі, ні пихатим чиновникам, ні викликам долі, а тому і здобув слави на Херсонщині як принципова людина. Він боровся з неробами і шанував людей праці, хліборобів-степовиків. У 1981 році з-під його пера виходить книга «По труду і честь» (про досвід роботи друкаря Великоолександрівської районної друкарні Віктора Єфремовича Кравченка). Працюючи кореспондентом обласної газети «Наддніпрянська правда» своїми публікаціями закликав чиновництво поважати людську працю, шанувати творчих особистостей. Протягом тривалого часу Він обіймав посаду головного редактора Великоолександрівської районної газети «Голос трудівника». Сотні написаних ним віршів та публікації сотень статей на шпальтах районки та обласних газет Херсонщини свідчать про неймовірне працелюбство і величезний творчий дар Анатолія Миколайовича.

З роками становлення незалежності України як соборної суверенної держави відбувалося і становлення Анатолія Анастасьєва як поета, пропагандиста української ідеї, відродження історичної пам’ятібагатостраждального українського народу,утвердження національної духовності. З 1992 року Анатолій Анастасьєв – засновник та постійний голова Великоолександрівського районного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Його численні виступи на обласному радіо, по телебаченню, публікації в пресі в підтримку просвітянських акцій сприяли розширенню кола прибічників «Просвіти» на Херсонщині.

У 1991 році у Сімферопольському видавництві «Таврія» вийшла друком перша поетична збірка Анатолія Анастасьєва «Косовиця». У 2007 році у Херсонській філії видавничого Центру «Просвіта» побачила світ книга поезій Анатолія Анастасьєва «Осінній дисонанс», а у 2008 році у тій же філії видавничого Центру «Просвіта» вийшли друком відразу дві книги поета-степовика Анатолія Анастасьєва «Подорожник» та «Потоки». Того ж 2008 року у Київському видавництві «Євшан-зілля» побачила світ і збірка гумору та сатири Анатолія Анастасьєва «В яблучко». Збірка нарисів Анатолія Анастасьєва «Борозенське – це з-під лемеша…» вийшла друком у Херсонській філії Видавничого Центру «Просвіта» того ж врожайного для Анатолія Миколайовича 2008 року. Ювілейна збірка поезій та пісень українського поета-просвітянина Анатолія Анастасьєва «В обіймах степу» була презентована шанувальникам українського слова Херсонською філією видавничого Центру «Просвіта» у 2010 році. Збірка публіцистики відомого журналіста Анатолія Анастасьєва «Чаша терпіння» побачила світ у Херсонській філії видавничого Центру «Просвіта» 2011 року.

Не оминав своїми поетичними образами Анатолій Миколайович і дитячу аудиторію. У 2008 році у Херсонській філії видавничого Центру «Просвіта» була надрукована збірка віршів для дітей А. Анастасьєва «В чарівному світі дитинства», а у 2009 році збірка пісень Анатолія Анастасьєва та Володимира Лепешка «Збудуться мрії твої» була презентована юним шанувальникам української пісні у Херсонській філії видавничого Центру «Просвіта». А 2010 року на радість шанувальників української пісні у Херсонській філії видавничого Центру «Просвіта» вийшла друком збірка пісень Анатолія Анастасьєва «Звідси починається Вітчизна», а вже 2011 року вийшла друком у Херсонській філії видавничого Центру «Просвіта» збірка патріотичних пісень на слова Анатолія Анастасьєва «Запалення серця».
 
Поет не стояв осторонь і буремних революційних подій. Будучи прикованим хворобою до ліжка, у 2014 році він друкує у Херсонській філії видавничого Центру «Просвіта» свою збірку «Територія гідності», в якій кожне слово несе у собі надію і перестороги, біль і сумніви багатостраждальної української нації. Книга набула неабиякого розголосу і відповідно має нині своїх шанувальників та відвертих ворогів.

Витруджене змучене серце великого патріота соборної України, голови Великоолександрівського районного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, правдивого журналіста, українського поета Анатолія Анастасьєва 9 жовтня 2017 року зупинилося. Він пішов у засвіти. Але його слово, його пісня житиме у наших душах і наснажуватиме ще не одне покоління патріотів залишатися гідними продовжувачами традицій матірної «Просвіти». Дай нам Бог сили з добром і любов’ю розбудовувати соборну європейську державу Україна, на вівтар незалежності якої поклали свої голови не одне покоління просвітян.

Олег ОЛЕКСЮК,
Голова Херсонського обласного об’єднання
Громадської організації «Всеукраїнське товариство
«Просвіта» імені Тараса Шевченка». 

Автор статті: 

Персоналії: