Українська Хата працює заради миру та відродження української культури

Густими туманами та полум’яною ковдрою листя вже щедро встеляє землю гадзиня осінь. І хоча цієї ночі мешканці Таврії були свідками прохолодної зливи, проте вдень ласкаве сонечко і теплий настрій шанувальників українського мистецтва згуртовували в коло друзів літераторів та співаків Херсонщини до своєрідного мистецького салону.

За ініціативи Правління Громадської організації «Українська Хата – талантами багата» та дирекції КЗ «Херсонський обласний Палац культури» Херсонської обласної ради в актовій залі Обласного Палацу культури 01 жовтня відбулось засідання мистецького салону «Народний дім та Українська Хата – талантами багаті». Близько сотні шанувальників українського мистецтва з Херсону, Білозерського, Олешківського та Голопристанського районів зібралися у коло друзів у затишній залі Народного дому. Джазовий оркестр обласного Палацу культури під керівництвом заслуженого працівника культури України Віталія Шаповаленка яскравими музичними композиціями зустрічав учасників заходу у святково вбраній актовій залі. Адже саме 01 жовтня в Україні вже традиційно святкується і Міжнародний День музики, і Національний український «День ветерана» і Міжнародний День людей поважного віку. Тому саме зі святкової пісні «Сьогодні свято в нашій хаті» у виконанні Народного ансамблю народної пісні «Берегиня» Обласного Палацу культури (кер. Катерина Логвиновська, акомпаніатор Тетяна Кабулова) розпочався урочистий захід, який, до речі, в цей день був освячений настоятелем церкви святої Олександри, протоієреєм Петром Пшеничкою. На заході звучали задушевні українські пісні у виконанні Народних ансамблів народної пісні Обласного Палацу культури «Червона калина» (кер Ганна Гура, акомпаніатор Василь Тищенко), «Херсонські молодички» (кер. Заслужений працівник культури України Вячнслав Гребенюк, акомпаніатор Василь Тищенко), «Журавка» (кер. Людмила Бай, акомпаніатор Тетяна Кабулова) та Народного вокального ансамблю «Берези» (кер. Валентина Розум, акомпаніатор Анатолій Москаленко) Херсонського обласного Палацу культури. Пісні мали продовження  поезією знаних українських поетів Олега Олексюка, Валерієя Кулика, Василя Загороднюка та новими творчими знахідками місцевих літераторів Валентини Липенко-Винник, Любові Пронько, Віктора Тютюна, В’ячеслава Петренка, Олега Тимкова, Елеонори Кузнецової та Любові Боднар. 30 вересня православна церква вшановувала пам'ять мучениць Віри, Надії та Любові. Тож цим святим мученицям та саме цим чеснотам українців ми і присвятили наше літературно-мистецьке засідання, модераторами якого були заслужений працівник культури України, голова Правління Громадської організації «Українська Хата – талантами багата», поет Олег Олексюк та організатор культурно-дозвіллєвої діяльності обласного Палацу культури Катерина Кульман.

На нашому засіданні були присутні батьки українського патріота Дениса Ложкарьова, який віддав своє життя на сході України заради утвердження української державності, заради мирного неба на теренах великої Соборної України. Волонтер Галина Уманець, яка щоденною клопіткою діяльністю опікується долею захисників нашої Незалежності, нагадала нам про патріотичні звершення лідера Херсонської Самооборони Дениса Ложкарьова, який 9 місяців тому був вбитий російським найманцем на сході нашої держави. Хвилиною мовчання всі учасники літературно-мистецького заходу, вшанували пам'ять про українського героя. А потім ще гучніше і яскравіше звучало слово, присвячене цим буремним подіям сьогодення. Солістка обласного Палацу культури Любов Пронько піснею «Журавлі» зачепила найпотаємніші струни душі українців. І слово, і пісня надихали на єднання краян заради миру та процвітання неньки України.

 Воістину день видався чарівним і неповторним. Він наснажував присутніх шанувальників українського мистецтва на подальшу діяльність заради  відродження історичної правди та утвердження української духовності, українських національних цінностей.

 Як могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша культура збагачується нашим єднанням та щиросердним шануванням українського слова, української народної пісні. А в кожній пісні відчувається українська душа, невід’ємними складовими якої є віра, надія та любов. Шануймося! І до нових зустрічей в Українській Хаті, яка талантами багата.

Олег ОЛЕКСЮК,

Заслужений працівник культури України,

поет, член Національної спілки письменників України та

Національної спілки журналістів України,

керівник проєкту «Українська Хата – талантами багата».

Автор статті: 

Персоналії: