«Відлуння душі» єднає серця патріотів

Дехто його вже охрестив фестивалем єднання, а дехто – фестивалем прем’єр, є ті, що називають його фестивалем національного духу, та є й ті,що схвально відгукуються про нього, як про фестиваль талантів краян.

Так, цьогорічний Відкритий конкурс-фестиваль українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць відкрив світові нові імена талановитих українців, які своїм словом, своїм співом сприяють відродженню національної культури та духовності. Вже втретє фестиваль збирає друзів на теренах смаглявої Таврії, де до останнього подиху уславлена поетеса Наталя Коломієць боролась за утвердження родинної мови на українських землях, вона серцем вилунювала любов до рідного краю. Цього року фестиваль вперше проходив протягом чотирьох днів. Так 24 червня на березі Чорного моря у селищі Залізний Порт Фестиваль розпочав свій поступ з конкурсу в номінації «Поезія», де понад 30 поетів і читців змагалися за звання лауреата Фестивалю. Приємно почути талановиту юнь, з вуст якої вилунює поезія. Діти – це наше майбутнє. І дуже приємно, якщо з юних літ малеча, як і Наталя Коломієць, долучається до її величності Культури. Адже саме галузь культури вирізняє нашу націю з-поміж інших. Оцінювали виступи поети, які увійшли до складу компетентного журі, а саме: Олег ОЛЕКСЮК - поет, Член Національної спілки письменників України, Заслужений працівник культури України, голова журі; Світлана МУДРИК - поетеса, відомий краєзнавець та педагог з Львівщини, заступник голови журі в номінації "Поезія"; Леся ГУК - поетеса з Львівщини, член журі. Журі уважно вслухалося у виступи талановитих дітей і визначило переможців. Дипломом лауреата Третього ступеня в номінації «Поезія» та пам’ятними призами від партнерів фестивалю нагороджено читців: Олександра Болдирєва ( Чулаківська дитяча школа мистецтв), Тетяну Імшеницьку (Олександрівська загальноосвітня школа) та поетес Поліну Овраменко та Каріну Карапетян з міста Олешки. Дипломом лауреата Другого ступеня в номінації «Поезія» та пам’ятними призами від партнерів фестивалю нагороджено читців: Попову Інгу ( Олександрівська загальноосвітня школа, наймолодша учасниця фестивалю, їй нещодавно виповнилося 6 рочків), Поліщук Мар’яну ( яка представляє село Долматівку, село, де народилась Наталя Коломієць), Хадараг Крістіну (Чулаківська дитяча школа мистецтв), Дарину Рзяніну (м. Київ), Марину Чарнецьку ( місто Херсон) та поета з Миколаєва Віктора Дзюм.

В нелегкій боротьбі звання Лауреата Першої премії, кубок переможця та пам’ятні призи від партнерів фестивалю вибороли читці  Микола Халак ( Чулаківська дитяча школа мистецтв),  Дмитро Кисилюк (Чулаківська дитяча школа мистецтв), Ксенія Суботіна (Театр-студія «Пролісок» при Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Миколи Куліша),а також автор-виконавець, поет з Івано-Франківська Роман Бойчук з дружиною-поетесою Ольгою Бойчук (яка, до речі, є  прес-секретарем Івано-Франківського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка) та поетеса Катерина Марчук ( село Зелений Під Каховського району Херсонської області). Завершився відбірковий тур приємним дійством - Тетяна Строкач передала від імені Білоцерківського об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка просвітянам Херсонщини цілу низку українських видань, за що ми низько вклоняємося перед діячами "Просвіти" з Білої Церкви. Конкурс зблизив краян з різних куточків України, наснажив на нові творчі звершення.

Відбірковий тур серед композиторів відбувся 25 червня у місті Херсон на базі Херсонської дитячої музичної школи №3 ( директор Ігор Полевіков). Серед чотирьох композиторів, які цього року взяли участь у Фестивалі, перемогу здобула композитор із села Стара Збур’ївка Голопристанського району Херсонської області, відомий педагог Ольга Тимошенко, друге місце посіли автор-виконавець Ольга Багдай (м. Львів) та композитор Світлана Пилипенко (м. Олешки), а третє місце виборов композитор із Чулаківки Голопристанського району Херсонської області, знаний музикант і педагог Віталій Болдирєв.

Відбірковий тур у номінації «Вокальне мистецтво» відбувся 27 червня на сцені актової зали Голопристанського міського Палацу культури «Сузір’я». Конкурс традиційно відбувався в чотирьох вікових категоріях.

У І-й наймолодшій віковій категорії від 6 до 10 років взяла участь лише одна учасниця, солістка Голопристанського районного Будинку культури Софія Ходжаєва, і за рішенням компетентного журі на чолі з Народною артисткою України Наталею Лелеко десятирічна Софійка посіла ІІ місце.

У Другій віковій категорії від 11 до 15 років Третє місце посіла солістка Голопристанського районного Будинку культури Альона Ясайтіс, друге – солістка Голопристанського районного Будинку культури Софія Новікова та вихованниця Новозбур’ївської дитячої школи мистецтв Алла Мала, а перше місце у нелегкій боротьбі виборола солістка Голопристанського районного Будинку культури Ельвіра Ротонос. У третій віковій категорії від 16 до 18 років друге місце посіла солістка Голопристанського районного Будинку культури Софія Беленчук. А серед солістів-вокалістів від 19 років перемогу здобув соліст Круглоозерського сільського Будинку культури Василь Коломієць, друге місце вибороли солістка Новозбур’  ївського сільського Будинку культури Валентина Єфімова та автор-виконавець зі Львова Ольга Багдай. За рішенням компетентного журі, до складу якого увійшли Народна артистка України Наталія Лелеко, Народний артист України Харіс Ширінський, поет і композитор Олег Олексюк та лауреати всеукраїнських і міжнародних конкурсів вокалістів Антон Коломієць (м. Херсон) та Іванка Мудрик (м. Львів), лауреатом Гран-Прі визнано солістку хору «Дніпровські передзвони» Херсонського обласного Палацу культури Тетяну Дудкіну.

Серед вокальних колективів малої форми вразили журі та глядачів наймолодші учасники Фестивалю – дитячий вокальний ансамбль «Тоніка» Чулаківської дитячої школи мистецтв (кер. Д. Конопленко), які вибороли звання Лауреата І-ї премії конкурсу у І віковій категорії, у другій віковій категорії ІІ місце вибороли співаки тріо «Ріліді» Круглоозерського СБК, а серед вокальних ансамблів малої форми у четвертій віковій категорії друге місце виборов дует Чорномоського СБК у складі Наталії Степурської та Бориса Засіченка, а перше місце посів дует «Nota bene» Старозбур’ївської дитячої музичної школи(кер. О. Тимошенко) , який презентував нові пісні Ольги Тимошенко на слова Наталії Коломієць «Джигірка» та на слова Тараса Шевченка «Тече вода».

Ансамбль «Веселі нотки» із села Долматівка Голопристанського району оригінально і на високому професійному рівні виконали пісню Миколи Свидюка на слова Наталі Коломієць «Доля козака» і вибороли Перше місце серед ансамблів Першої вікової категорії від 6 до 10 років. Серед ансамблів ІІ вікової категорії від 11 до 15 років перемогу здобув дитячий вокальний ансамбль «Веселка» Новозбур’ївського СБК, а серед ансамблів вокалістів від 19 років найкращими визнано ансамбль народної пісні «Перепілочка» (кер. Вікторія Лисенко) КДК «Дніпрова Чайка» Старозбур’ївської сільської ради. Друге місце вибороли народний аматорський фольклорний ансамбль «Чулаківна» Чулаківського СБК  (кер. А. Роботяєва) та народне аматорське любительське об’єднання ветеранів «Червона калина» Голопристанського районного Будинку культури (кер. С. Хоменко), вік учасників колективу  від 65 до 88 років.

Приємно вразили своєю пісенно-поетичною композицією «Таїна» Роман та Ольга Бойчуки з Івано-Франківська, адже в даній композиції вони вдало поєднали твори Наталі Коломієць з власними поетичними знахідками, чим відкрили ще одну форму презентації творчості нашої уславленої землячки.

Нагадаю, що Гала-концерт переможців Першого Відкритого Благодійного конкурсу-фестивалю українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць відбувся у вересні 2016 року на великій сцені Круглоозерського сільського Будинку культури, Гала-концерт переможців Другого вище зазначеного фестивалю вже відбувався 8 вересня 2018 року на великій сцені Голопристанського районного Будинку культури за участю Народної артистки України Надії Шестак (м. Київ), Народних артистів України Наталії Лелеко та Харіса Ширінського (м. Херсон) та популярних співаків МаріАнни Гавриш (м. Київ), Іванки Мудрик (м. Львів), Антона Коломійця (м. Херсон) та Руслани Денего (м. Івано-Франківськ). Цього року, дякуючи чинній підтримці Фестивалю Голопристанським міським головою Олександром Бабичем та Народним депутатом України Федором Негой, Гала-концерт переможців та зіркових гостей фестивалю відбувся 27 червня  на великій сцені на набережній міста Гола Пристань з якісним професійним звуком. Родзинкою Гала-концерту стала концертна програма всесвітньо відомої Національної Заслуженої капели бандуристів України імені Георгія Майбороди під керівництвом Народного артиста України Юрія Курача. Майдан на набережній шквалом овацій вшановував кожний концертний номер капели. Сміх і сльози, радість і захоплення, любов і гордість за Україну вирували серед глядачів під час виступу понад півсотні  чоловіків-красенів з Національної Заслуженої капели бандуристів України імені Георгія Майбороди. Від імені усіх вдячних слухачів, яким пощастило бути на святі української пісні того вечора, висловив свою прихильність і зачарування талантами музикантів і співаків капели Голопристанський міський голова Олександр Бабич, він же вручив капелі кубок фестивалю. Цікавими і запам’ятовуючими були виступи на Гала-концерті Народного артиста України Харіса Ширінського, відомих співаків України МаріАнни Гавриш (м. Київ) та Іванки Мудрик (м. Львів), авторів-виконавців Романа Бойчука (м. Івано-Франківськ) та Ольги Багдай (м. Львів), наших земляків Ольги Рзяніної, Антона та Василя Коломійців (с. Круглоозерка Голопристанського району Херсонської області), Сергія Хоменка (м. Гола Пристань), переможців попереднього конкурсу-фестивалю Народного аматорського ансамблю народної пісні «Збурівчанка» Новозбур’ївського СБК і студента Херсонського музичного училища, лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів вокалістів Богдана Палія, знаного українського співака Івана Бурлаки та лауреата Гран-Прі ІІІ Відкритого Благодійного конкурсу-фестивалю українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць, співачки з Херсону Тетяни Дудкіної.

Запам’яталися і яскраві виступи оркестру домристів Голопристанської дитячої школи мистецтв Голопристанської міської ради (кер. Тетяна Лещук) та Зразкового дитячого хореографічного ансамблю «Райдуга» Голопристанського районного Будинку культури (кер. Лариса Сафонова). Загалом Гала-концерт переможців та зіркових гостей Фестивалю за оцінкою експертів відбувся на високому професійному рівні, а конструкція та динаміка концерту з якісним звуком від знаного звукорежисера Василя Юраша не залишила нудьгувати жодного присутнього на набережній курортного міста Гола пристань, за що хотілося б подякувати  організаторам фестивалю - Голопристанській районній державній адміністрації, Голопристанській районній раді, Голопристанській міській раді, Громадській організації «Українська Хата – талантами багата», Громадській організації «Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка». Генеральний партнер фестивалю: Народний депутат України VII та VIII скликань Федір Федорович Негой. Партнери фестивалю: ТОВ НВП «5 елемент»,  СВК ім. Горького, ТОВ «Група компаній «Теплотехніка», Товариство української мови (м. Чикаго, США) та Видавничий Центр «Просвіта». Інформаційні партнери фестивалю: Всеукраїнські тижневики «Слово Просвіти» та «Культура і життя», обласні газети «Новий день» та «Молодь Херсонщини», газети «Голопристанський вісник», «Рідна пристань» та «Вісник Олешшя», «Каховська зоря» та «Придніпровська зірка» обласні телеканали «ВТВ плюс», «Твій плюс», ТРК «ЯТБ», інтернетТК «Український Південь» та філія ПАТ НСТУ Херсонська регіональна дирекція «Скіфія».

З юних літ і до останнього свого подиху степовичка з діда-прадіда Наталя Коломієць творила диво під назвою «Поезія». У її доробку 6 поетичних збірок та понад ста пісень. Маючи велику силу волі, наполегливість та любов до праці Наталя стала професійною поетесою. Вона отримувала замовлення від аматорських колективів та народних артистів України. На її слова з року в рік звучить Гімн Всеукраїнського дитячого фестивалю бандуристів «Таврійські зустрічі» (муз. А. Скуратівського), Гімн Всеукраїнського фестивалю народної творчості «Купальські зорі» (муз. Миколи Безвуляка). Її пісні зазвучали у виконанні Народних артистів України Надії Шестак, Павла Дворського Ярослава Борути, Миколи Свидюка, Фемія Мустафаєва, Наталії Лелеко, Харіса Ширінського та Леоніда Сандуленко. Дуже важливо, щоб культуру підтримували справжні державні діячі, які дбають про розвиток дітей та молоді, про майбуття Соборної України. Тож висловлюємо щиросердну вдячність Генеральному партнеру фестивалю Народному депутату України Федору Негой та Голопристанському міському голові Олександру Бабичу!

Вірю, що Фестиваль сприяв розвитку літературно-мистецьких традицій краю, а найголовніше сприяв утвердженню українського на рідній українській землі, на теренах рідної серцю Таврії. Шануймося! Єднаймося!!!

                                                                  Олег ОЛЕКСЮК,

                                               поет, журналіст і просвітянин,

                                               Заслужений працівник культури України

Автор статті: 

Персоналії: