Його мистецтво вражає своєю життєдайною силою

ПЛАКСЄЄВ ВАЛЕНТИН ГРИГОРОВИЧ

  [1936-2015]

У ці поминальні дні гріх не згадати добрим словом відомого українського композитора, майстра по баяну, прекрасного педагога, викладача Херсонського училища культури Валентина Плаксєєва, 5 роковини від дня смерті якого нині ми вшановуємо.

  Валентин Григорович Плаксєєв народився 3 серпня 1936 року в Херсоні у сім’ї відомого музичного майстра Григорія Плаксєєва. Він народився, щоб слухати і розуміти, складати пісні сумні і жартівливі, ліричні та грайливі. А завдячує за все це родині та своїм вчителям Херсонської музичної школи №1, зокрема, Всеволоду Володимировичу Павковичу, викладачам Херсонського музичного училища, композитору Юхиму Вікторовичу Валерштейну, викладачам Харківського інституту культури, які дали необхідні знання й потрібні професійні навички.

На музичному видноколі Валентин Плаксєєв з’явився з піснями на вірші Євгена Головіна, Алевтини Дрозд, Марка Боянжу, Никифора Білоконя, Леоніда Куліша та інших. Омріяно і проникливо він оспівує любов до матері, до рідного краю, до його працелюбних і щирих серцем людей. З 1958 року праця викладачем у Херсонському училищі культури не зупиняла творчої наснаги Валентина Григоровича. Композитор плідно співпрацював з поетами М. Сингаївським, М. Братаном, Л. Татаренком,     О. Олексюком, В. Куликом, В. Мелещенком та іншими. Понад 60 років радував нас своїми мелодіями піснетворець, у творчому доробку якого понад триста пісень і близько 30 інструментальних творів.

З 1975 року брав участь в обласних конкурсах на кращу пісню про Херсон і Херсонщину. Так у 1975 році його пісня «Здрастуй, місто» (сл. П. Карчевського, пер. М. Братана) зайняла перше місце, у 1976 році пісня «Таврійська лірична» (сл. Л. Вишневського) – друге місце, у 1977 році пісня «Херсоне, мій любий» (сл. А. Дрозд) – друге місце, у 1978 році пісня «Тобою зачаровані» (сл. М. Братана) - друге місце, у 1998 році пісня «Вербово-тополиний мій Херсон» (сл. В. Куликівського) відзначена дипломом.

Пісні Валентина Плаксєєва неодноразово друкувалися в обласних газетах «Наддніпрянська правда» та «Новий день», в журналах «Робоче-крестьянский корреспондент», «Степ», «Ми - культура» та у репертуарній збірці «Райдуга» (Київ,1986,1988рр.). Його перу належать збірки пісень на вірші різних поетів «Тобі несу любов свою» (2002р.) та двотомник вибраних вокальних творів композитора «Лети, моя пісне, лебідкою» (2006р.).

У співпраці з побратимом по «Просвіті», з відомим українським поетом, заслуженим діячем мистецтв України Миколою Братаном у 2001 році композитор подарував своїм шанувальникам збірку ліричних пісень «Верби над ставом», а у співпраці з місцевим поетом, заслуженим діячем мистецтв України Валерієм Куликом Валентин Плаксєєв видав збірки вокальних творів «Кришталева любов» (1998 р.), «Степові самоцвіти» (1999 р.), «Повернення в юність» (2001 р.), «А стежечка біжить від літа» (2008 р.) та «Зоря над покосами» (2005 р.). Пісні Валентина Плаксєєва охоче включають до своїх репертуарів народні артисти України Наталя Лелеко та Харіс Ширінський, заслужений артист України Віктор Гурба, численні аматорські колективи та окремі виконавці клубних закладів України.

У 1992 році як і більшість свідомої інтелігенції Херсонщини Валентин Плаксєєв вступає у лави Херсонського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. З 2000 року входить до правління районного осередку Комсомольського району міста Херсону Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені   Т.Г. Шевченка.

Мистецтво Валентина Плаксєєва вражає своєю життєдайною силою. Можливо, саме тому його пісні і по сьогодні мають високий рейтинг серед виконавців та слухачів.

Полум’яне серце закоханого в Прекрасне, активного діяча Херсонського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, відомого українського композитора Валентина Григоровича Плаксєєва перестало битися 16 квітня 2015 року. Та світла пам'ять про нього житиме вічно у серцях шанувальників його творчості, у його піснях, з яких вилунює ніжність і тепло душі української. Цього року завдяки підтримки Херсонської обласної державної адміністрації та Херсонської обласної ради вийшла збірка неопублікованих пісень відомого українського композитора Валентина Плаксєєва «Пісні таврійських степів». Сподіваюся, що по завершенню карантину матимемо змогу презентувати дану книгу у світлиці відділу мистецтв Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара.

                                               Олег ОЛЕКСЮК

                                               Заслужений працівник культури України

Автор статті: 

Персоналії: