Ювілейний конкурс на здобуття літературної премії імені Анатолія Бахути відзначив переможців

Серпень для Херсонщини насичений не лише туристичними заходами чи то традиційним святкуванням Дня Державного прапора та Дня Незалежності України,а і відзначенням традиційних релігійних свят, а також вже п’ять років поспіль у місті Нова Каховка за ініціативи Новокаховського міського голови Володимира Коваленка у серпні традиційно проводять церемонію нагородження переможців місцевого конкурсу на здобуття літературної премії імені Анатолія Бахути.

Хоча із-за певних об’єктивних та суб’єктивних причин ім’я самобутнього талановитого українського поета, борця за утвердження української мови Анатолія Павловича Бахути (1939-1990) мало відоме широкому загалу читачів, проте місцева громадськість докладає чимало зусиль, щоб гідно вшановувати видатного сина українського народу, поета, творча спадщина якого налічує понад чотири тисячі поетичних та прозових творів.

За життя твори письменника друкувалися лише в місцевій, обласній та республіканській пресі, в журналах «Ранок», «Дніпро», «Перець» та «Україна». Комуністичні та комсомольські функціонери не допускали до друку жодної із підготовлених українським письменником його власних поетичних чи то прозових збірок. Лише після смерті автора за ініціативи прихильників його творчості вийшли друком поетичні збірки Анатолія Бахути «Дань», «Вибрані твори» та «Сталеві бризки».

Анатолій Павлович Бахута належить до тих письменників-демократів (Василь Симоненко, Ліна Костенко, Василь Стус та ін..), які почали український Ренесанс ще в 60-ті роки ХХ століття. Його ім’ям названа Новокаховська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2, а з 1 серпня 1992 року в будинку, де проживав поет, розпочав свою роботу літературно-меморіальний музей Анатолія Павловича Бахути.

З 2015 року компетентне журі, до складу якого входять професійні поети Херсонщини та місцеві поети-аматори, визначає переможців конкурсу на здобуття літературної премії імені Анатолія Бахути відповідно до Положення про конкурс, затвердженого рішенням сесії Новокаховської міської ради. Протягом п’яти років у номінації «Художня література – поезія» перемогу здобули Олександр Гунько (2015 р.), Альберт Боровик (2016 р.), Дмитро Кириченко (2017 р.), Володимир Вітюнін (2018 р.), а цього року серед 14 учасників Лауреатом конкурсу визнано місцеву поетесу Людмилу Єгорову. А у номінації «Художня література – проза» компетентним журі визнано переможцями Світлану Трохимчук (2015 р.), Анатолія Португальського (2016 р.), Людмилу Марченко (2017 р.), Олега Пустового (2018 р.) та Дмитра Кириченка (2019 р.). Лауреат літературної премії імені Анатолія Бахути окрім Диплома та пам’ятного призу отримує відповідно рішення Новокаховської міської ради також грошову винагороду у сумі п’ять тисяч гривень.

Приємно констатувати факт, що органи місцевого самоврядування Нової Каховки дбають не лише про благоустрій міста та розвиток комунальних закладів і установ, а і вшановують на належному рівні майстра красного письменства, чим сприяють розвиткові літературно-мистецьких традицій краю та пошуку нових імен на літературному обрії міста. Вірю, що ініціатива Новокаховського міського голови Володимира Коваленка стане прикладом для наслідування й іншим органам місцевого самоврядування Соборної України.

Олег ОЛЕКСЮК,

Заслужениий працівник культури України,

Заступник голови журі конкурсу на здобуття

літературної премії імені Анатолія Бахути

 

 

Автор статті: 

Персоналії: