На крилах сонце принесла

Творчість Катерини Марчук несе у своїй основі любов до рідного краю, рідної української мови, шану до родинних та національних духовних цінностей. Дуже приємно констатувати факт, що на її творчість звернули увагу не лише майстри красного письменства чи то шанувальники української сучасної літератури, а і особистості, які можуть профінансувати друк літературних знахідок молодої літераторки. Так депутат Херсонської обласної ради Рибалко Сергій Вікторович надав чинну допомогу молодій поетесі Катерині Марчук на видання книги лірики «Сім кольорів мого життя», яка нещодавно вийшла друком у Херсонській філії Видавничого Центру «Просвіта» і була презентована на засіданні арт-лабораторії «Українська Хата – талантами багата» при Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара та у селі Зелений Під Каховського району на Херсонщині, де нині живе і працює поетеса. Щиросердно дякуємо українському меценату за гідну підтримку молодого обдарування.

Родом Катерина Михайлівна Марчук (дівоче прізвище Кривко) з козацького села Чулаківка Голопристанського району Херсонської області, відомого своїми величними досягненнями в галузі культури та в сільгоспвиробництві. Чимало творчих літературно-мистецьких перемог є і в арсеналі Катерини Михайлівни. Перемоги на Відкритому конкурсі молодих літераторів «Покоління – ХХІ» та Відкритому Благодійному конкурсі-фестивалі українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць сприяли розширенню кола прихильників творчості Катерини Марчук серед мешканців Південної  України та друку її кращих творів у літературних альманахах «Молода муза», «Голос Батьківщини», «Вишиванка», «Літературний Херсон», «Ковток життя» та «Голопристанська Litterra».

Її поезія наснажує переосмислити власну поведінку, власне ставлення до того, що відбувається навколо нас, ставлення до сучасного і минулого українського народу. Її активна громадянська позиція в житті та постійна робота над самовдосконаленням у письменницькому цеху наснажує вірити у її сили дійти на Говерлу красного письменства, про що свідчать і її твори, надруковані у першій поетичній збірці  «Батьківська стежина».

Нині ж ми маємо радість засвідчити про вихід друком у серії «Бібліотечка арт-лабораторії «Українська Хата – талантами багата» Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара» другої авторської збірки Катерини Марчук «Сім кольорів мого життя». Ця книга є проліском у саду спроб і пошуків, вона  на крилах сонце принесла у кожну домівку відвідувача засідань арт-лабораторії «Українська Хата – талантами багата» з надією на подальший розвиток талантів та обдарувань.

Вірю, що і її часом наївні сентиментальні етюди, і авторські присвяти, і інші ліричні твори – матимуть  своїх прихильників, а отже і вірних друзів не лише серед завсідників арт-лабораторії «Українська Хата – талантами багата», а і серед краян, які єднаються в родину однодумців на шляху утвердження української державності та національної духовності на теренах смаглявої Таврії.

                                                        Олег ОЛЕКСЮК,

                   Заслужений працівник культури України,

                   засновник проєкту «Українська Хата – талантами багата».

Автор статті: