Єднаймося в Українській Хаті, яка талантами багата

Напередодні триєдиного святкування краянами в День Покрови Пресвятої Богородиці Дня Українського козацтва та Дня захисника України, 12 жовтня, шанувальники українського мистецтва з Голопристанського, Олешківського, Нововоронцовського, Каховського, Білозерського районів та міста Херсон зібрались у світлиці відділу документів з мистецтва Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара на засідання арт-лабораторії «Українська Хата – талантами багата». Ветеран АТО, співзасновник Олешківського куреня Українського козацтва, краєзнавець і просвітянин Іван Реуцький привітав присутніх з величними святами і розповів про важливість зазначених свят у процесі відродження історичної пам’яті багатостраждального українського народу.

Знаний український художник Володимир Гончаренко порадував завсідників Української Хати своєю виставкою серії картин, присвячених Кам’янській Січі, 310-річчя від Дня створення якої українці святкують цього року. А лауреат всеукраїнських конкурсів вокалістів Іван Бурлака виконав пісню «Козацький марш», що дало поштовх для виконання низки завзятих і жартівливих козацьких пісень учасниками народного ансамблю народної пісні «Макітерка» Пам’ятненського Культурно-дозвіллєвого центру Голопристанського району (кер. Олена Осташ) та народного ансамблю народної пісні «Червона калина» Херсонського обласного Палацу культури (кер. Ганна Гура).

Лауреат Гран-Прі минулорічного міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», наш земляк, український письменник Віктор Вальд презентував не лише свій коронований роман «Останній бій Урус-Шайтана», а і новий роман «Меч Сагайдачного», який нещодавно побачив світ у Харківському видавництві «Клуб сімейного дозвілля». Шанувальники українського мистецтва мали можливість поспілкуватися з майстром красного письменства, почути про його нові творчі плани і порадіти, що літературний процес в Україні має потужний розвиток, незважаючи на економічні та політичні кризи. Цьому підтвердженням стала і віршована презентація художньо-історичного нарису Василя Гайдамаки «Козацький степ». Господиня Української Хати Оксана Олексюк презентувала Василеві Гайдамаці свій диво-торт, а учасники Херсонської літературної студії «Елінг» Валентина Липенко-Винник, Надія Ратушко та Василь Загороднюк підготували віршовані привітання автору нарису, який, до речі, 10 жовтня відсвяткував своє 84-річчя. Капітан Першого рангу, Почесний громадянин міста Херсон, автор дещиці віршованих збірок, поет-пісняр Василь Гайдамака віддячив присутнім за віршовані та солодкі сюрпризи та дав можливість усім насолодитися його пісенним дітищем: Народний артист України Харіс Ширінський високоякісно виконав «Гімн Херсона»  Марини Савельєвої на слова Василя Гайдамаки.

А солістка народного хору «Дніпровські передзвони» Херсонського обласного Палацу культури, лауреат Гран-Прі Третього Відкритого Благодійного конкурсу-фестивалю українського слова «Відлуння душі» Тетяна Дудкіна наснажила присутніх на гідне святкування величних свят піснею Миколи Збарацького на слова Надії Галковської «Я – козачка твоя».

Тож презентації нещодавно надрукованих літературних альманахів «Моя Батьківщина» (м. Хмельницький, видавництво Лілії Стасюк) та «Ковток життя» (м. Біла Церква, видавництво «Час Змін – Інформ), як і авторське прочитання поезій присутніми поетами у розділі засідання «Вільний мікрофон», додали радості від спілкування в колі однодумців, які на завершення засідання арт-лабораторії «Українська Хата – талантами багата» зійшлися у спільному співі української народної пісні «Ой, на горі та й женці жнуть». Шануймося і єднаймося в Українській Хаті, яка талантами багата!

                                               Олег ОЛЕКСЮК,

                                      Заслужений працівник культури України,

                                               поет і просвітянин, керівник проєкту

                                               «Українська Хата – талантами багата».

 

Відеоверсію за цією зсилкою можно знайти в ютубі.

https://youtu.be/F8TgfEnlQh8

Автор статті: 

Персоналії: