січня 2021

Визначено переможців обласного конкурсу «Краща книга Херсонщини»

Шість видань та творів-переможців обрала комісія обласного конкурсу «Краща книга Херсонщини».

36 авторів змагалися за перемогу в 7 номінаціях. Роботи оцінювала комісія у складі представників облдержадміністрації, обласної ради, громадськості, культурної спільноти області.

Так, переможцями обласного конкурсу стали:

Метаморфози всесвітньовідомого українського поета Павла Тичини

Він стояв у витоків нової української літератури ХХ століття.  Його особисто обожнювали жінки, а чоловіки до нього зверталися на «Ви». Одні літературознавці  його як особистість ставили в приклад, інші – називали блазнем радянської епохи. Він є автором текстів Гімну Армії Української Народної Республіки та Гімну Української Радянської Соціалістичної Республіки. Ровесник Євгена Коновальця і пристрасний шанувальник таланту  Оксани Петрусенко, лауреат  Сталінської премії і  один із перших лауреатів Державної премію імені Тараса Шевченка.

Понад 30 поетів з 10 областей України взяли участь у фестивалі "ХатаФест"

Сьогодні ми хотіли б нагадати про найяскравіші моменти роботи Першого мистецького online-фестивалю "Хата Фест" у Номінації "Авторська поезія". Понад 30 учасників з 10 областей України проявили від 21 листопада 2020 року до 7 січня 2021 року неабияку активність щодо участі у фестивалю, тому й багато хто з поетів набрав велику кількість переглядів та чимало лайків. Твори кожного із учасників фестивалю заслуговують на окрему шану і окреме дослідження філологів.

Цікаві факти про книги:

 

1. Люди почали читати мовчки тільки в 4 столітті нашої ери. До цього людство завжди читало вголос.

2. Перша в світі газета з'явилася в Римі понад дві тисячі років тому. Вона називалася "Події дня", але в ній не було новин, тільки царські укази і оголошення. Газета листувалася від руки, і гінці розвозили її знатним людям.

3. Найстаріша друкована кольорова книжка - китайське керівництво по каліграфії і малювання, було створено в 1633 році

2020 рік для ювіляра видався вдалим

Протягом 2020 року у Херсонській філії Видавничого Центру "Просвіта" вийшли друком книги Олега Олексюка: поетична збірка "Весна іде" та збірка статей та нарисів "Артлабораторія "Українська Хата - талантами багата": Перші кроки",  у творчому тандемі з композитором Ольгою Тимошенко підготовлено для шанувальників українських пісень співаник "Творчий час", а у співпраці з 7 українськими композиторами підготовлено і видано збірку пісень з нотами "Добропілля".

Перший мистецький online-фестиваль «ХатаФест» єднає творчих особистостей соборної України

Розпочавши свою роботу 21 листопада 2020 року і завершивши її 7 січня 2021 року, в соціальній мережі Фейсбук відбувся Перший мистецький online-фестиваль «ХатаФест», який об’єднав у єдину українську родину понад 130 творчих особистостей соборної України.

«Дебют у Гончарівці»

 

Саме таку назву має новий культурно-просвітницький проєкт, який 5 січня 2021 року зібрав обдаровану юнь та творчу молодь Херсонщини у актовій залі Херсонської обласної книгозбірні імені Олеся Гончара. Присутні глядачі мали унікальну можливість почути і побачити те, що відбувається у Гончарівці вперше.

ІНТЕЛІГЕНТ У ПОГЛЯДАХ, ВЧИНКАХ, ТВОРЧОСТІ (4 січня письменнику, літературознавцю Віктору Косяченку- 89)

 

У діяннях Віктора Трохимовича Косяченка постійно світилась атмосфера моральності, високого ідеалу, звеличення доброти і відповідальності, любові до рідної землі та мови. Його доля – непроста. Народився у сім’ї учителя і колгоспниці 4 січня, коли над його селом Червоне у Гайворонському районі на Кіровоградщині хурделив голодний 1932 рік. Мати Наталія Іванівна, нелегально вивезена з холмогорських лісосплавів дочка «розкуркуленої» родини, не стерпівши жорстокості чоловіка, покинула сім’ю і з шестимісячним синком подалась у сусіднє село.

Оголошується прийом електронних робіт на Міжнародний молодіжний літературний конкурс «ГРАНОСЛОВ-2021»

Прийом триватиме з 1 січня до 1 квітня 2021 року включно. Переможці будуть оголошені у вересні.

Правила конкурсу:

До участі в конкурсі допускаються твори громадян України та іноземців віком від 16 до 35 років (на момент подання конкурсної роботи), які пишуть українською мовою. Автори, що пишуть іншими мовами, можуть подавати свої творчі роботи в українському перекладі. Не приймаються роботи переможців попередніх років та членів НСПУ.

Вимоги до оформлення конкурсних робіт: