вересня 2019

Силою правди врятуємо душі краян

Колиска мужніх скіфів та бентега непереможних аріїв, наснага античних філософів та поетів – одвічний широкий український степ, який  і нині надихає на нові звершення заради верховенства волі та свободи. У пошуку історичної правди Євген Маланюк звертається до теми степу і пише «Псалми степу». Ліна Костенко не оминула степ своєю увагою і з риторичними запитаннями до кам’яної баби звертається, наголошуючи на одвічній енергетичній силі степу. Всесвітньовідомий археолог, історик і поет Борис Мозолевський у своїй поемі «Ірій» писав:

Українська вишивка в Українській Хаті

У світлиці відділу документів з мистецтва Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара 12 вересня поточного року на засіданні арт-лабораторії "Українська Хата - талантами багата" розпочала свою роботу унікальна виставка української вишивки Людмили Гандзюк та її вихованців з гуртка "Муза творчості" Економіко-технологічного технікуму при Херсонському Національному технічному університеті. Не зволікайте, а хутчіш на виставку української вишивки, яка працюватиме у світлиці відділу документів з мистецтва обласної книгозбірні імені Олеся Гончара до 5 жовтня.

Сонячний НВК №43 зустрів ювілей виходом книгою нарисів з історії школи

Початок осені, початок нового навчального року Херсонська філія Видавничого Центру "Просвіта" зустріла виходом у світ книги нарисів педагогічного колективу Сонячного НВК №43 міста Херсон під назвою "50 років: день за днем". Книга ознайомлює читача з родзинками навчального процесу довжиною у 50 років в одному із мальовничих сіл Херсонщини під осяянною назвою Сонячне.Сподіваюся, що книга знайде своїх шанувальників не лише серед випускників школи-ювіляра, а і серед шанувальників українського мистецтва та краєзнавців смаглявої Таврії. Шануймося!!!

Олег ОЛЕКСЮК,

НОВА ДОВіДКОВО - КРАЄЗНАВЧА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ!

  У сучасному насиченому і динамічному інформаційному просторі вихід об′ємної довідково- краєзнавчої енциклопедії є без перебільшення – рідкістю. І цю прогалину в книговидавничій сфері заповнило у якійсь мірі видання члена Національної спілки письменників України, члена Національної спілки журналістів України  Миколи Гурепка: «Нововоронцовщина – перлина України» (Херсон: ПрАТ «ХМД», 2019. – 400 с., 1400 іл.).

Українська Хата вшановує рідний край та родинну мову

У святково вбранній українськими рушниками світлиці відділу мистецтв Херсонської обласної книгозбірні імені Олеся Гончара 12 вересня відбулося урочисте засідання арт-лабораторії "Українська Хата - талантами багата", присвячене святкуванню Дня українського міста Херсон. До речі, українська вишивка від народної майстрині Людмили Гандзюк і її вихованців з Херсонського економіко-технологічного технікуму при Херсонському Національному технічному університеті сприяли піднесенню настрою завсідників та гостей Української Хати. Народний вокальний ансамбль "Берези" (кер.

"Самоцвіти України" в Херсоні

У Херсонській обласній книгозбірні імені Олеся Гончара за ініціативи Громадських організацій «Українська Хата – талантами багата» та «Херсонське обласне бібліотечне товариство» при безпосередній участі відділу мистецтв ХОУНБ ім. Олеся Гончара та Херсонської обласної філармонії 10 вересня поточного року стартував новий проєкт «Самоцвіти України», який передбачає проведення низки заходів задля популяризації серед молоді Херсонщини досягнень творчих особистостей соборної України.